България
Избери друг град
Търси по карта
Търси по Спорт

Тренировката на пилотите от Формула 1

Прочитания: 238
09.07.2013 13:07 по статията работи: Sportuvai.bg

Източник: Guliver/Getty Images

Въпреки че по време на състезание коментаторите не поставят акцент върху атлетичните заложби на пилотите, физическата им подготовка е също толкова важна, колкото и умението им да подчиняват на волята си летящите болиди.

 

Условията в кокпита по време на състезание са меко казано екстремни и изискват подобаваща кондиция. Основен фокус при тренировката на пилотите е подобряване издръжливостта им.

 

Болидът създава огромно натоварване по време на скоростните обиколки, затова устойчивостта на състезателите е ключов елемент за провеждането на успешна и безопасна надпревара. За целта те биват подлагани на редовни кардио тренировки: плуване, бягане, каране на колело. Този вид физическа активност осигурява и нормалната функция на техните сърца, биещи с до 150 удара в минута по време на състезание.

 

c05cd4d5-d37c-e3df-e773-2664cc67447f

 

Друг фактор освен натоварването, който създава "лек" дискомфорт, са и непоносимо високите температури в кокпита, достигащи дори до 50°C. Тези условия също изискват смайваща издръжливост.

 

Мускулите на врата са тези, които понасят най-голямо натоварване. Главата и каската на пилотите тежат около 6 килограма. При завиване земното ускорение увеличава товара на 24 килограма. Във фитнес залата това напрежение се пресъздава чрез специални еластични въжета. Увеличаване силата на вратните мускули се постига и чрез гребане и вдигане на тежести.

 

Силни рамене, ръце и крака са необходими при боравенето с волана, смяната на скорости и управлението на спирачките.

 

По отношение на хранителния режим, пилотите са изключително стриктни. Обикновено в менюто им присъстват храни, богати на протеини и въглехидрати, които ги снабдяват с необходимата енергия: риба, пилешко месо, яйца, зеленчуци, паста. В дните непосредствено преди състезание се пренебрегват храни с високо съдържание на мазнини и сол, тъй като пилотите се стремят да редуцират теглото си. Колкото по-леки са те, толкова по-прецизно механиците балансират автомобила. Консумирането на огромни количества вода също е задължително, имайки предвид опасността от дехидратация по време на състезателните обиколки.

 

Убедихте се, че за да сте успешен пилот от Формула 1 се изисква много повече от шофьорска книжка, опит зад волана и бързи реакции.

 

За още любопитни факти от света на професионалния и любителския спорт посетете нашата  Фейсбук страница

Коментари
Помогни повече българи да спортуват
Добави място за спортуване Досега добавени - 2701
Гласувай!
Места за спортуване
Препоръчани
Най-четени
Спортен Комплекс "Славия"  21 |
5
Училище за танци "Огледало" - Варна Тауърс |
4
ДФК "Лъвчетата"  9 |
5
Виж всички препоръчани места за спортуване