България
Избери друг град
Търси по карта
Търси по Спорт

Спортистите и вегетарианството

Прочитания: 299
25.08.2014 12:08 по статията работи: Деси Иванова

Източник: Thinkstock/Guliver

Схващането, че хората, които редовно прекарват часове наред в интензивни тренировки, се нуждаят от животински протеин е погрешно. Диета, с високо съдържание на животински протеини дава сила и издръжливост на много спортисти, но също така не трябва да подценявате и тези, които са на вегетарианска диета

 

За да останат в добра форма атлетите се нуждаят от храна, богата на протеини и въглехидрати. Тялото използва въглехидратите като гориво за тренировката, а протеина запазва мускулната маса и подпомага процеса на възстановяване след упражненията

Според д-р Джоел Фърман има зеленчуци с високо съдържание на протеини, които са отличен избор за спортистите. 

1370005Съдържанието на протеин в следните зеленчуци е за 3 купички:

- Броколи: 15 гр. протеин

- Спанак: 15 гр. протеин

- Аспержи: 12 гр. протеин

- Китайско зеле: 9 гр. протеин


Комбинацията между тези зеленчуци със зърнени продукти гарантира добрата форма на спортистите. Добре е да се приемат и различни ядки, семена и пълнозърнести храни за баланс в диетата. Ако сте вегетарианци, просто трябва да консумирате по-голямо количество храна, за да си добавите същия брой полезни вещества, нужни за развитието ви. 

 

Трябва да сте наясно, че независимо колко протеин приемате, тялото обработва само количеството, от което се нуждае. Организмът на хората не може да съхранява излишък от протеин за по-късна употреба. Ако  приемате повече белтъчини, тялото ви ще ги трансформира във въглехидрати или мазнини. 

Д-р Джоел Фърман споделя, че е напълно възможно един спортист да се развива добре на вегетарианска или веганска диета, стига тя да е балансирана. Наблюдавайте тялото си и следете показателите си, за да знаете винаги от какво имате нужда. 

 

Ако тази статия ви е харесала, дайте един лайк на страницата ни във Фейсбук: www.facebook.com/sportuvai.bg

Източник: wellnesstoday.com
Коментари
Помогни повече българи да спортуват
Добави място за спортуване Досега добавени - 2701
Гласувай!
Места за спортуване
Препоръчани
Най-четени
Тенис клуб "Про Спорт"  11 |
5
Спортен Комплекс "Славия"  21 |
5
Айкидо клуб "Славия"  13 |
5
Виж всички препоръчани места за спортуване