България
Избери друг град
Търси по карта
Търси по Спорт

Симптоми на стрес

Прочитания: 256
13.09.2014 16:09 по статията работи: Деси Иванова

Източник: Thinkstock/Guliver

Наясно сте с последиците от стреса за здравословното ви физическо и психическо състояние. Но можете ли да откриете симптомите на появяващият се стрес? Важно е да успявате сами да преценявате кое ви натоварва и държи под напрежение  и кое не. По този начин ще успеете да се отървете от стреса, преди да е започнал да ви оказва реално влияние. 

 

1. Чувствате се изморени

Всеки път, когато човек е стресиран, цялото му тяло също е напрегнато. Всички клетки са подложени на стрес и процесите, случващи се в организма не протичат с нормалното си темпо. Това ви изтощава. 

 

2. Либидото ви е понижено

Не е тайна, че когато умът ви се рее някъде е трудно да се съсредоточите върху каквото и да е. за жалост това важи и за секса. Стресът ви подтиска психически и вие се чувствате непълноценни. 

 

3. Проблеми с храносмилането

Благодарение на стреса, може да се появят доста усложнения с храносмилането. Стомахът е най-чувствителната част от човешкото тяло и той "преработва" всяка изпитана емоция. Гаденето, язвата, появата на киселини или развитието на гастрит се свързват с появата на стрес. Затова вземете мерки, преди да сте влошили здравето си.

 

4. Паметта ви отслабва

Травмиращият стрес предизвиква чувство на безпомощност и сериозно повлиява на хипокампуса. Именно тази част складира и извиква спомените. Така от паметта ви се изтриват разговори и събития. 

 

5. Напълнявате

Има множество теории за връзката между напълняването и стреса. Една то тях гласи, че поради количеството изразходвана енергия, човек си набавя такава чрез храната. Според учени от университета в Кентъки стреса забавя метаболизма и поради бавната обмяна на вещества вие натрупвате излишни килограми. 

 

6. Косата ви започва да капе

Много често силно травматизираща ситуация, която ви стресира стимулира отделянето на хормона андроген. Той силно влияе на кожата и косата ви. Това е и причината, поради която може да загубите малко повече коса или да се появят плешиви петна по главата или по брадата. Добрата новина е, че това е само временен ефект. 

 

Ако проявявате част от тези симптоми, не се примирявайте със ситуацията. Опитайте се да овладеете стреса. Може да използвате различни техники за дишане или просто да прекратите взаимоотношенията си с обекта, предизвикващ стрес. Замислете се колко струва здравето ви и какво бихте направили, за да го опазите?

 

Ако тази статия ви е харесала, дайте един лайк на страницата ни във Фейсбук:
www.facebook.com/sportuvai.bg

Източник: prevention.com/
Коментари
Помогни повече българи да спортуват
Добави място за спортуване Досега добавени - 2701
Гласувай!
Места за спортуване
Препоръчани
Най-четени
ДФК "Лъвчетата"  9 |
5
Be Shape Studio  5 |
5
Фитнес и спа център - Pulse 1  47 |
3.38
Виж всички препоръчани места за спортуване