България
Избери друг град
Търси по карта
Търси по Спорт

Правилата на играта - всичко за тренировката с кучето

Прочитания: 269
12.08.2013 16:08 по статията работи: Sportuvai.bg

Източник: Thinkstock/Guliver

Всяка сутрин то ще скимти и ще скача върху леглото, докато не ви измъкне навън за редовната разходка. Когато става въпрос за нуждите на домашния любимец, сутрешаната сънливост не може да бъде оправдание да не излезете навън. По тази причина кучетата всъщност са едни от най-успешните треньори и мотиватори за сутрешни спортни приключения.

 

 

Ако сте решили обаче да използвате домашния любимец като партньор в сутрешния крос, има няколко правила, които трябва да следвате, за да направите тренировката с кучето възможно най-приятна и за двамата.

 

 

1. Съобразете се с породата на четириногия ви приятел

 

Веднъж излезли навън се чувствате изпълнени с енергия и спортен ентусиазъм. Запретвате ръкави и подпалвате подметките на маратонките. Дали обаче кучето ви може да поддържа вашето темпо? Ако кученцето ви е малко, то със сигурност няма да издържи на натоварването и скоростта. Породите, които са подходящи джогинг партньори, са например Джак Ръсел, немска овчарка, коли, ротвайлер или далматинец.

 

 

1008344

 

 

2. Възпитайте добре любимеца си

Ако кучето ви тръгва да гони всяка хвърчаща найлонова торбичка в парка и не се подчинява на командите ви, няма абсолютно никакъв смисъл да му се доверявате за другарче в тренировките.

 

 

3. С каишка или без?

В случай че кучето ви е добре обучено и изпълнява командите ви, може да си позволите да свалите каиша. Той само ще пречи на свободното движение на вашите ръце, а и кучето няма да се чувства комфортно, тичайки плътно до вас.

 

 

4. Носете вода и торбичка за екскременти

В парка не трябва да остават никакви следи от пребиваването на вашия любимец, нали? Вече има специални чантички за домашни любимци, в които кучето ви само да носи необходимите принадлежности. Не забравяйте да вземете вода и за кучето, тъй като то също има нужда от освежаване при усиленото движение.

 

 

5. Намерете по-мека настилка

В началото се препоръчва да не мъчите любимеца на твърдия асфалт. Лапичките му трябва да се приспособят към настилката. Започнете с по-леки трасета – трева, кал или лекоатлетически писти. След тренировка задължително проверявайте лапичките на мъника за порязвания, подувания и други наранявания.

 

1008349

 

 

6. Увеличавайте темпото постепенно

Започнете да ходите по-бързо и наблюдавайте реакциите на кучето. Ако то се справя, добавете няколко минути джогинг в разходката. Дайте време на животното да свикне с идеята, че разходките ви ще са по-бързи и интензивни.

 

 

7. Спрете, ако кучето ви показва признаци на изтощение

То е верен другар и няма да ви следва до последно. Това не означава, че трябва да си позволявате да изцеждате силите му. Ако кучето ви се задъхва и слюнкоотделя прекалено много, спрете. Отидете на сянка и му дайте вода. В противен случай може да се стигне до неприятни за животинката последствия като диария и повръщане.

 

 

Доверете се нашите съвети и се насладете на приятна тренировка в добра компания. Ако следвате нашите инструкции, кучето ви ще е щастливо при всяко излизане навън. Неговият ентусиазъм със сигурност ще зареди и вас.

 

 

Споделете как тренирате с вашия домашен любимец на нашата Фейсбук страница.

Коментари
Помогни повече българи да спортуват
Добави място за спортуване Досега добавени - 2701
Гласувай!
Места за спортуване
Препоръчани
Най-четени
Фитнес и спа център - Pulse 1  47 |
3.38
Училище за танци "Огледало" - Варна Тауърс |
4
Айкидо клуб "Славия"  13 |
5
Виж всички препоръчани места за спортуване