България
Избери друг град
Търси по карта
Търси по Спорт

Последствията от спортуването, от които няма да искате да се отървете

Прочитания: 143
17.09.2013 15:09 по статията работи: Sportuvai.bg

Източник: photobucket.com

Надяваме се осъзнавате, че спортната философия не се гради само около загубата на тегло и оформянето на добре изразени плочки. Активният на начин на живот влияе не само на физическите ви характеристики, но и на мирогледа и начина ви на живот. След като преди време ви запознахме с някои от нежеланите странични ефекти от спорта, сега ви припомняме ползите от спортуването, които биха променили целия ви живот във възходяща насока.

 

 

 

Повишава продуктивността и мозъчната ви дейност

 

Само една 20-минутна тренировка с умерено темпо подобрява концентрацията и когнитивните ви способности. Повишеното внимание трае до час след тренировката, така че можете да планирате посещенията във фитнеса в зависимост от работните ви задължения. Отделяйте време за кратки физическа активност малко преди важна среща или пък в часовете от деня, през които сте забелязали, че сте най-склонни да се разсейвате. "По време на спорт се случва промяна в мозъчната ви дейност, която стимулира по-доброто планиране и координацията между мислите и действията", казва проф. Чарлс Хилмън от University of Illinois.

 

 

 

Подобрява социалния ви живот

 

Създаването на здрави социални контакти се отплаща под формата на благоприятни за здравето ефекти (по-ниско кръвно налягане, имунитет срещу настинки, намаляване шанса от ментални разстройства, суицидно поведение и алкохолизъм). Най-големи шансове за създаване на нови приятелства имате с хора, които споделят вашите интереси. Ако спортът е ваше хоби, най-вероятно ще си допаднете с някои от спортуващите във фитнес залата или на курса по йога. Общуването с други хора, водещи здравословен начин на живот, може да ви послужи като мотивация да продължавате да се придържате към добрите практики. Освен това друго проучване показва, че спортуващите хора са смятани от околните за по-приятелски настроени, общителни, мили и дори по-привлекателни.

 

 

 

Озарява кожата ви

 

По време на интензивно движение ударите на сърцето ви са учестени, а това води до повишено кръвообращение. Кръвта циркулира в кръвоносните съдове близо до повърхността на кожата ви, а това ѝ придава цвят и свежест. Потенето също влия добре на кожата. Част от телесните ви течности под формата на пот се изпаряват и така охлаждат тялото, а друга попива в кожата и ѝ придава здравословен вид благодарение на хидратацията.

 

 

 

Разгорещява сексуалния ви живот

 

Особено при жените спортът има много благотворно влияние върху възбудата. Упражненията активират симпатиковата нервна система, което предизвиква приток на кръв към гениталиите, а това естествено води до по-висока възбуда. Само заради този страничен ефект си струва да жертвате малко време за тренировка във фитнеса преди креватните упражнения.

 

 

По-сладък сън

 

Само 150 минути тренировки на седмица биха подсигурили по-спокойният ви сън. Физическата активност ви помага да заспивате по-бързо и да се радвате на по-дълбок сън, като така си гарантирате свежест и никаква сънливост през деня.

 

 

Още причини да спортувате ще намерите на Фейсбук страницата ни.

Коментари
Помогни повече българи да спортуват
Добави място за спортуване Досега добавени - 2701
Гласувай!
Места за спортуване
Препоръчани
Най-четени
Училище за танци "Огледало" - Варна Тауърс |
4
Тенис клуб "Про Спорт"  11 |
5
Be Shape Studio  5 |
5
Виж всички препоръчани места за спортуване