България
Избери друг град
Търси по карта
Търси по Спорт

Повече приятели, по-малко грип

Прочитания: 157
30.01.2013 09:01 по статията работи: Sportuvai.bg

Лошото зимно време може да ви накара да си оставате вкъщи през уикенда, но според проучване от Държавния университет в Охайо, самотата руши имунната система, което си е една основателна причина да излезете.

 

Заключенията от серията тестове и експерименти показват, че самотните хора имат по-малко антитела срещу настинките и гриповете, освен това при изправяне срещу внезапен стрес имали много по-голям скок в маркери за възпаление, в резултат на стреса.

 

Учените все още се опитват да си обяснят как точно психическото състояние на отх
върленост може да повлияе на физическото благосъстояние, но за зависимостите е ясно, че са там. "Връзките между стреса и физиологични промени, като например функционирането на имунната система се засилват от самота", казва авторът на изследването д-р Лиза Йаремка.


За да направим нещата още по-показателни, ще добачим, че възпаленията и увредената имунна система не са единствените здравословни проблеми, причинени от самотния живот. Ето още пет причини, поради които трябва да сте с приятел до себе си:

 


1. Хората с повече приятели живеят по-дълго.

 
Според австралийско проучване на 1477 пенсионери, тези с най-много социални контакти в реалния живот, включително приятели и семейство, са с 22% по-малка вероятност да умрат в рамките на 10 години, отколкото тези с най-малко приятели.

 


2. Един приятелски разговор облекчава болката.

 
Дори един бърз разговор с приятел може да ви помогне по-добре да се справят болка, според проучване на Университета на Вирджиния. Изследователите подложили 202 двойки на тестове и установили, че двойките, провели 8-минутен разговор са по-способни да издържат на болка под формата на потапяне на ръката в ледено студена вода, докато останалите не биха могли.

 



3. Бракът ви помага да оцелеете след сърдечна операция.

 
Когато изследователите в Университета на Рочестър проследили 173 мъже, които са претърпели сърдечна операция, 86% от щастливо женените момчета са живи 15 години по-късно, в сравнение с едва 36% от неженените. Дори мъжете, които казали, че са недоволни от браковете си показват 60% преживяемост. Най-вероятно това се дължи на приноса на съпругата да поддържа здравословните промени в начина на живот, в това число правилно хранене и разходки.

 

 

4. Разводът води до сърдечни заболявания и диабет.

 
Не само, че
20% от разведените имат склонност към хронични здравословни проблеми, но според проучване на университета "Джонс Хопкинс", но и тези, които се омъжват повторно намаляват този риск само с 8%. Отгоре на всичко, разведените мъже имат 31% повишен риск от смърт според проучване от университета на Аризона. Виновни са стреса от развода, по-малкото сън и пропуснатите тренировки, който не само поставят допълнително напрежение върху сърдечно-съдовата система, но също така и водят до наддаване на тегло.

 

 

5. Интернет приятелите ще ви помогнат да се изправите на крака.

 
Може би не трябва да напускате къщата, за да бъдат по-здрави. Според проучване на Центъра за изследвания в областта на здравеопазването в Портланд, хората загубили по 10 килограма чрез он-лайн помощници за отслабване са с 44% по-склонни да запазят теглото си, заради последващото посещение на сайтовете и споделянето на опита.

 

Харесайте ни и във Фейсбук за още хитринки от света на спорта, спортуването и здравословният начин на живот.

Коментари
Помогни повече българи да спортуват
Добави място за спортуване Досега добавени - 2701
Гласувай!
Места за спортуване
Препоръчани
Най-четени
Айкидо клуб "Славия"  13 |
5
ДЮФК Национал 1  4 |
4.5
Ски зона "Банско"  9 |
3.5
Виж всички препоръчани места за спортуване