България
Избери друг град
Търси по карта
Търси по Спорт

Самотата може да доведе до психични проблеми

Прочитания: 141
11.07.2016 14:07 по статията работи: Sportuvai.bg

Източник: Thinkstock/Guliver

Чувството на самота може да доведе до други психологични проблеми като депресия, тревожност и параноя. Това показва мащабно австралийско проучване, цитирано от изданието "Сайънс алърт".

 

Изследването върху повече от 1000 души, проведено в период от шест месеца, показва също така, че хората, страдащи от социална тревожност, имат по-голям шанс в бъдеще да бъдат самотни. Учените посочват обаче, че връзката между двете не означава, че едното задължително води до друго и причиняването на двете състояния зависи и от други фактори.

 

Въпреки очевидната на пръв поглед връзка между самотата и депресията, те се различават от психологична гледна точка. Докато самотата се свързва с установяването на връзки с други хора, депресията обхваща по-общи въпроси за психическото здраве на човек.

 

Учени от университета "Суимбърн" са провели своите тестове върху 1010 души на възраст от 18 до 87 години, измервайки промените в тяхното психическо здраве чрез три онлайн теста, проведени в рамките на шест месеца.

 

Те са установили, че макар и самотата да увеличава риска от развитие на психични проблеми, самите те не увеличават риска от чувство на самота.

 

Всъщност само социалната тревожност увеличава самотността. Причина за това най-вероятно е, че хората, които страдат от социална тревожност е по-вероятно да избягват социални контакти, които в противен случай биха повлияли на чувството за самота.

 

"Ние не сме създадени да бъдем сами. Ние сме социален вид", посочва водещият изследовател на проучването Мишел Лим. "Самотата може също така да доведе до влошено физическо здраве, в това число увеличен риск от развитие на Алцхаймер", допълни тя.

 

Източник/БГНЕС

Коментари
Помогни повече българи да спортуват
Добави място за спортуване Досега добавени - 2701
Гласувай!
Места за спортуване
Препоръчани
Най-четени
Фитнес и спа център - Pulse 1  47 |
3.38
ДФК "Лъвчетата"  9 |
5
 Pretty Dance Hall  4 |
3.6
Виж всички препоръчани места за спортуване