България
Избери друг град
Търси по карта
Търси по Спорт

Офисът - източник на средства и на здраве (I част)

Прочитания: 246
22.02.2013 11:02 по статията работи: Sportuvai.bg

Източник: photl.com

Тъй като повечето от нас прекарват доста време в офиси, съвсем логично бе да помислим как да направим това пространство по-здравословно и приятно. С това и по-продуктивно. Имаме подготвени цели десет причини, като днес ще ви покажем пет от тях.

Някои се отнасят по-скоро към работодателите, а други към служителите. Във всеки случай, това е задължително четиво и за двете страни. От него може да извлечете само ползи.

Как да направим офиса по-здравословно място?


1. Срещи на разходка

Следобедни срещи - дали има нещо по-скучно в човешката история? Докато шефът ни обяснява нещо, ние си рисуваме разни неща в тефтерите, зяпаме си смартфоните и сме някъде далеч. А не трябва да е така. Знаете ли, че може да говорите и докато ходите? Вероятно помните д-р Хаус, той практикуваше нещо подобно. Опитайте и вие. Препоръчваме ви да излезете навън, особено ако има парк наблизо. Не само ще разведрите атмосферата, но и ще вдигнете сериозно тонуса. А и ходенето е полезно, не веднъж сме споменавали.


2. Срещи на крак

Седналата поза има изключително вредно влияние върху здравето ви в дългосрочен план. Работете на бюро няколко години и болките в гърба няма да ви избегнат. Нито пък затлъстяването. И тъй като това е понякога неизбежно, защо не направите работните си срещи прави? Точно така, вместо да сядате на една маса, бъдете прави. Така ще раздвижите ставите си, ще изправите гръбнака, ще вдигнете тонуса, а с това и производителността на труда. Опитайте, няма да съжалявате.


3. Малко зеленина

Наистина е трудно да изнесете целия офис навън, макар и лятото да е топло и приятно. Но нали знаете приказката за Мохамед и планината. Щом вие не стигнете до природата, нека тя да дойде при вас - създайте зелена атмосфера в офиса. Купете растения от различен тип, такива, които обичат светлина (за по-светлите стаи) и такива, които виреят на сянка (за по-кофти работните места). Природата има не само естетически ефекти. Повярвайте ни. Започнете с дребни цветя, а когато вашите служители отбележат колко по-приятна е работната атмосфера, мечтайте смело. Ако пък вие сте само служител във фирмата, нищо не пречи да донесете една малка саксийка, която да сложите на бюрото си.


4. Клуба "яка закуска"

След като четете нашия сайт, надали сте заклети фенове на понички и мекички рано сутрин (макар че кой не обича последните, особено направени от баба). И все пак, длъжни сме да ви напомним, че за да започне добре денят ви на работа, не бива да комбинирате кафето с нещо захаросано и вредно. От това само ще ви дотежи. Опитайте да закусвате плодове, ефектът ще бъде неочаквано силен. И понеже когато си сам е трудно, направете си клуб "Яка закуска". С колегите си организирайте общо хапване преди началото на работния ден, като се следите един друг дали не сте нагънали нещо мазно. Да, баничките са вкусни, но освен ако не ви предстои ден с много движение, не са препоръчителни.


5. Карта за фитнеса

Доста работодатели осъзнават колко важно е техните служители да се движат редовно, за да бъдат здрави и по-работоспособни. Затова им купуват карти за някой фитнес наблизо. Това далеч не влиза в графа "лукс", а по-скоро в графа "далновидно". Освен чисто здравословните ползи, тренировката с колеги във фитнеса помага и за подобряване на работната атмосфера и сплотяване на колектива. Не го пренебрегвайте.



Край на първа част, очаквайте скоро и продължение :)



Междувременно може да разгледате Фейсбук страницата ни. Доста усилия влагаме да я поддържаме интересна, затова ще сме ви благодарни, ако я харесате.

Коментари
Помогни повече българи да спортуват
Добави място за спортуване Досега добавени - 2701
Гласувай!
Места за спортуване
Препоръчани
Най-четени
Be Shape Studio  5 |
5
Derida  Dance Center  17 |
4.83
Училище за танци "Огледало" - Варна Тауърс |
4
Виж всички препоръчани места за спортуване