България
Избери друг град
Търси по карта
Търси по Спорт

Отбягването на подсладени напитки ограничава качването на килограми

Прочитания: 175
24.12.2012 09:12 по статията работи: Боян Кърпачев

Източник: sxc.hu

Проблемът със затлъстяването е повсеместен, всички знаем това. Особено впечатление прави обаче, когато засяга подрастващите. Именно върху този проблем са се фокусирали два независими изследователски екипа - от Центърът за клинични изследвания към Детската болница на Бостън и учени от Университета Тримбос в Холандия. Или по-конкретно, изследвали са влиянието на подсладените газирани напитки и сокове върху теглото на децата.

 

Екипът от Бостън е направил изводите си на базата на двугодишно изследване на 224 деца с наднормено тегло. Методът бил съвършено прост. Всяко кенче с безалкохолно било заменяно с минерална вода или с нискокалорична напитка. Родителите и децата са били редовно окуражавани с телефонни разговори или при лични посещения. Резултатите след първата година: децата били качили средно по 1.79 килограма, докато  връстниците им надебелявали средно с 6.4 кг. След втората година цифрите били съответно 2.35 и 8.8 килограма. След приключването на опита и спирането на доставките на вода по домовете, разликите се изпарили.

 

Другото проучване проследило теглото на 641 деца на възраст 4 до 11 години. В продължение на 18 месеца учените от Университета Тримбос са давали напитки с добавена захар на половината от децата и такива без захар на другата половина. Разликата в теглото, която води изпиването на един кен напитка - 6.3 кг ако няма захар и 7.4 кг. ако е със захар.

 

И двата екипа единодушно подкрепят тезата, че наднорменото тегло е комплексен проблем и спорането на подсладените напитки няма да намали затлъстяването, но пък би било едно чудесно начало в тази посока.

 

Учените препоръчват балансирана диета и умерено количество физически натоварвания.

 

За десерт ще ви покажем тази интересна реклама на Американския син кръст за познаваемостта на проблема и за това как децата попиват примера на родителите си

 

Коментари
Помогни повече българи да спортуват
Добави място за спортуване Досега добавени - 2701
Гласувай!
Места за спортуване
Препоръчани
Най-четени
Derida  Dance Center  17 |
4.83
Школа "Salsa con Miguel" на Мигел Родригес 1 |
5
Айкидо клуб "Славия"  13 |
5
Виж всички препоръчани места за спортуване