България
Избери друг град
Търси по карта
Търси по Спорт

Новите тенденции във фитнеса за 2016 година

Прочитания: 171
15.04.2016 14:04 по статията работи: Sportuvai.bg

Източник: Thinkstock/Guliver

Новите технологични устройства все повече навлизат в ежедневието на трениращите хора и това се оформя като една от водещите тенденции във фитнеса за 2016-та година.

 

В последно време все повече хора обръщат сериозно внимание на тренировките и физическото си състояние. Най-новата мода при трениращите е да се засичат изминати километри при тичане или ходене, изгорените калории и сърдечния пулс, като всичко това да се случва с помощта на модерни портативни устройства. Това според сертифицирания фитнес инструктор, диетолог и консултант по системата C.O.R.F.I.T Нико Колев, показва положително развитие и все по-отговорно отношение към спорта от страна на хората, като според него водещата тенденция във фитнеса през 2016 ще бъдат подходящите за носене технологични спортни "джаджи”.

 

Наблюденията на специалиста са, че тези спортни технологии вече присъстват все по-осезаемо на тренировките със собствена тежест и високоинтензивните интервални тренировки. ”Интересът на трениращите към спортните "джаджи” са сигнал за това, как все повече хора започват сериозно да се интересуват от физическото си състояние и са готови са да се доверят на инструктори и треньори”, каза Колев в интервю за БГНЕС. "В днешно време фитнес индустрията се развива с високи темпове и обхваща всеки един аспект от бизнеса – облекла, технологии, уреди, храни, хранителни добавки, различни фитнес тренировки и методики, комбинации, онлайн тренировки, видео тренировки и т.н”, допълва сертифицираният фитнес инструктор, който изброи и кои ще са водещите фитнес тенденции за 2016-та година.

 

"Топ 10 фитнес тенденции за 2016 година”

 

1. Фитнес "портативните” технологии – смарт телефони, фитнес и спортни мобилни приложения, фитнес тракери, смарт часовници, джаджи, отчитащи пулса, броячи на изгорелите калории и GPS устройства.

 

2. Тренировките със собствена (телесна) тежест – В този вид тренировки се използва минимална екипировка и уреди, което я прави много по-допустима. Включване на упражнения като – лицеви опори, набирания и подобни. Този вид тренировки се наричат още – "Връщане към примитивното”

 

3. Висико Интензивни интервални тренировки (ВИИТ) - Редуване на кратки високоинтензивни натоварвания с кратки почивки. Пдобен вид тренировка трае около 30 минути.

 

4. Силова тренировка – Силовата тренировка си остава основната водеща сила за поддържане на добро здраве и физическа форма. Тя продължава да е есенциална част от цялостната физическа тренировъчна програма за всяка възраст и форма, включваща аеробна подготовка и развиване на гъвкавостта.

 

5. Високо образовани и опитни фитнес професионалисти – С нарастването на различните нужди на потребителите и все по-големия брой на различните видове фитнес школи се поражда и нуждата от сертифицирани тесни специалисти по различните системи за спорт. Самоуките и несертифицирани инструктори започват да намаляват, тъй като хората масово започват да търсят подготвени професионалисти, на които да поверят своето здраве и подготовка.

 

6. Персоналното трениране – Все повече студенти се насочват към кинезиологията, което индикира това, че тези хора подготвят себе си, за да навлязат в сферата на здравето и персоналното трениране. Образованието, тренировките и подходящата сертификация са изисквания, кото все повече институции, занимаващи се с такъв вид дейности търсят при наемането на персонал.

 

7. Функционалният фитнес – Това е интензивна форма на спортуване, целяща постигането на добро здравословно състояние, психо-физиологичен баланс, физическа кондиция и оформяне на атлетично тяло. Този вид упражнения могат да се нарекат още кондиционен фитнес, понеже развива физическите качества сила, бързина и издръжливост, както координацията и общите функционални възможности на целия организъм. Също така и оформя мускулатурата на тялото.

 

8. Фитнес програми за по-възрастни – Все повече възрастни хора и такива над 50 започват отново да се грижат за своето физическо състояниe. За тях професионалистите разработват специални фитнес програми, за да поддържат тяхното здраве и добра кондиция.

 

9. Здравословно хранене – Все повече хора започват да се обръщат към правилното и здравословно хранене. За да изглеждаме добре са необходими не само тренировки. Изчислявне на калорийния дневен прием и количеството от хранителни вещества, са само малка част от работата на професионалните диетолози. Разработват се нови хранителни програми и добавки за подобряването на вредните хранителни навици на днешното общество.

 

10. Йога – Базирана на древни традиции, това е система от физически, умствени и духовни практики, чиято цел е да се трансформират тялото и ума.

 

В последните години се появиха много разновидности на Йога, които се базират на една и съща основа – Пауър Йога, Йогалатес, Бикрам, Аштанга, Крипалу, Анурара, Сивананда и други.

Източник/БГНЕС

Коментари
Помогни повече българи да спортуват
Добави място за спортуване Досега добавени - 2701
Гласувай!
Места за спортуване
Препоръчани
Най-четени
Дамски фитнес "Дева Спорт"  10 |
"Red Salsa Team"  2 |
3.33
 Pretty Dance Hall  4 |
3.6
Виж всички препоръчани места за спортуване