България
Избери друг град
Търси по карта
Търси по Спорт

Колко са важни обувките за бегачите

Прочитания: 217
12.08.2014 13:08 по статията работи: Деси Иванова

Източник: Thinkstock/Guliver

Ако се занимавате с бягане много е важно да обърнете внимание на обувките, с който тичате. Ако не използвате удобни или хубави такива, вие излагате краката си на риск. Може да си причините куп здравословни проблеми, само поради използването на неправилни обувки за бягане. 

"Когато тичате, вие удряте крака в земята със сила два пъти по-голяма от собственото си тегло", казва Джеф Денгейт, редактор в World Runner. "Маратонките, направени с по-високо качество и по-леки материали, намаляват това противодействие." 

1359375

Ето няколко критерия, според които да избирате маратонките си за бягане:"

 

1. Голям размер

Краката се подуват, когато бягате, затова не се стремете към малък номер обувки. Не се изненадвайте, ако маратонките ви са с половин или цял номер по-големи от останалите ви обувки. Не трябва кракът ви да "плува" в маратонката, но се убедете, че има достатъчно място. 

 

2. Уверете се, че сa достатъчно широки

Ако маратонките притискат пръстите на краката ви, може да сте сигурни, че скоро ще се появят пришки и мехури. Трябва да избирате обувки, които ви осигуряват нужната ширина. Дори и малкото неразположение се отразява силно на стъпалата ви. 

 

3. Не на шевовете

Търсете обувки без шев. Шевовете често причиняват възпаления или обриви, поради факта, че се търкат в потните ви крака. 

 

4. Търсете обувки с твърда основа

 Когато използвате меки обувки имате чувството, че вървите по облаци, но всъщност това не е хубаво за бегачите. По-твърдата обувка е по-стабилна и предпазва от наранявания или разтягания на сухожилия и мускули. 

 

5. Проверете колко е гъвкава вътрешността на обувката

Ако маратонката ви не е изобщо гъвкава, това ще ви причини много неприятности. Проверете местата, на който се очаква да набивате пръсти или извивката на ходилото. Трябва да сте сигурни, че обувката приляга точно на стъпалото ви. Ако маратонката е прекалено твърда си вземете някоя подходяща за вашето стъпало стелка. Не подценявайте свода на крака. Той е от изключителна важност за здравето на ходилото. 

0022babd-8d89-63ff-3a5d-8cce88fc1f9c

 

 Ако тази статия ви е харесала, дайте един лайк на страницата ни във Фейсбук: www.facebook.com/sportuvai.bg

Източник: womenshealthmag.com
Коментари
Помогни повече българи да спортуват
Добави място за спортуване Досега добавени - 2701
Гласувай!
Места за спортуване
Препоръчани
Най-четени
Тенис клуб "Про Спорт"  11 |
5
Плувен басейн на НСА "В.Левски"  11 |
4.5
Спортен Комплекс "Славия"  21 |
5
Виж всички препоръчани места за спортуване