България
Избери друг град
Търси по карта
Търси по Спорт

Здравен съновник

Прочитания: 214
22.12.2012 12:12 по статията работи: Александра Цанкова

Полезна информация, която ще ви помогне да се грижите за здравето си и сънувайки

Човек прекарва приблизително една трета от живота си в сън. От физиологична гледна точка, този процес е важен за поддържане на правилното функциониране на организма. От психологическа гледна точка, сънят има още редица значения. В този материал ще се фокусираме върху едно от тях, което смятаме, че ще ви помогне да подобрите здравето си, или поне да сте наясно с това, какво го очаква.

 

Сънищата могат да бъдат предвестник на болести. Това твърдение е изказано още през древността от Аристотел. Научно доказано е, че тялото изпраща силни подсъзнателни импулси до мозъка ни докато спим. В будно състяние тези сигнали не са така доловими. За сметка на това сънищата могат да ни предупредят за евентуална бъдеща болест. Поради тази причина ви съветваме да се вслушвате в тях, ако ви се присънят някои от следните неща:

 

 

Попадате в конфликтна ситуация, изпитвате болка от нанесена травма (бой, контузия); чувствате се омръсени - грип.

 

 

Главата ви тежи и я чувствате по-голяма от обикновено, усещате студ, попадате на мрачни и страховити места (затънтена гора, в близост до буйна и студена река) - настинка.

 

 

Повдига ви се; сънувате, че трябва да ядете нещо неприятно и отблъскващо - проблеми със стомаха

 

 

Сънувате опасни и непознати местности; заобиколени сте от ненужни и вехти предмети; изпитвате страх и безпомощност - проблеми с бъбреците.

 

 

Освен болест, сънят е в състояние да подскаже и психическото състояние на човек.

 

 

Лишените от логика и смисъл сънища са присъщи за хора, изпитващи трудност да определят собствените си емоции.  Често срещано явление са при тези, преживели посттравматичен стрес. Липсата на логична линия в съня може да се обясни с подсъзнателната защита от кошмари при хора, преживели травмираща ситуация.

 

 

Сънищата, включващи прекалено много динамика и напрежение, са реакция на бунтуваща се психика. Когато човек изпитва негативни емоции или чувство за вина, това се отразява и в сънищата му.

 

 

Кошмарите представляват присънили ни се страшни и зловещи случки. Те спадат към категория, наречена "посттравматични стресови сънища". Повечето хора, които редовно сънуват кошмари, са преживели сериозна психическа и/или физическа травма.

 

 

Повтарящите се и продължаващи сънища могат да бъдат позитивни, но в повечето случай са кошмари. Появяват се, когато не сте разрешили даден проблем в реалния живот.

Коментари
Помогни повече българи да спортуват
Добави място за спортуване Досега добавени - 2701
Гласувай!
Места за спортуване
Препоръчани
Най-четени
Тенис клуб "Про Спорт"  11 |
5
Flowin Bulgaria |
5
Ски зона "Банско"  9 |
3.5
Виж всички препоръчани места за спортуване