България
Избери друг град
Търси по карта
Търси по Спорт

Защо трябва да включим баскетбола в живота си?

Прочитания: 540
24.08.2014 14:08 по статията работи: Деси Иванова

Източник: Guliver/Getty Images

Баскетбола е сред най-популярните и най-бързо развиващите се спортове в света. Според Международната федерация по баскетбол над 450 милиона души играят баскетбол по целия свят. Спортът освен забавен е и много полезен за вашето здраве. Добре е да комбинирате ежедневните си тренировки с различни спортове. Ето защо трябва да добавите баскетбола в живота си:

 

1. Гори калории

Баскетбола изисква от вас да изпълнявате разнообразен набор от спортни техники, като бягане, скачане и бързи странични движения. Това означава значително количество аеробни движения. Когато играете баскетбол в продължение на час, вие изгаряте около 600 калории при 74-килограмово тегло и около 900, ако тежите 110 килограма. Точният брой на изгорени калории варира според теглото, физическото здраве и усилията, изразходвани по време на игра. 

 

2. Подобрява координацията

За да сте добър баскетболист трябва да се научите да изпълнявате точни и прецизни пасове. За да бъдете успешни трябва да съумявате да координирате скокa с хвърлянето на топката към коша или съотборника. Дрибълът също подпомага за съгласуването между крайниците. С малко повече практикуване ще станете господар на тялото си и ще подобрите ориентацията и координацията си. 

1368386

3. Развива мускулна маса

Баскетбола осигурява отлична тренировка за цялото тяло и подпомага развитието на мускулите. Освен, че тялото е в непрестанно движение, постоянно се извършват къси спринтове, натоварват се е ръцете и мускулите по гърба. По този начин отлично се тонизират краката, и се развиват различните мускулни маси. 

 

4. Психично развитие

Баскетбола изисква широк спектър от физически умения, но също така тренира и психиката. Изследвания, следящи мозъчната дейност на баскетболисти, установиха че вниманието и контрола са силно развити при тях. Това се случва, поради бързото естество на играта. От всеки един спортист се очаква да реагира на момента и да съчетае координация, ориентация и бърза реакция. Изследване, проведено от д-р Даниел Гофър потвърждава, че тези умения се пренасят в живота на играчите. Така те взимат по-бързо решения на работното си място и реагират адекватно в ситуации от реалния живот.

 

Ако тази статия ви е харесала, дайте един лайк на страницата ни във Фейсбук: www.facebook.com/sportuvai.bg

Източник: healthyliving.azcentral.com
Коментари
Помогни повече българи да спортуват
Добави място за спортуване Досега добавени - 2701
Гласувай!
Места за спортуване
Препоръчани
Най-четени
 Pretty Dance Hall  4 |
3.6
ДФК "Лъвчетата"  9 |
5
ДЮФК Национал 1  4 |
4.5
Виж всички препоръчани места за спортуване