България
Избери друг град
Търси по карта
Търси по Спорт

Вегетарианският начин на хранене ще спаси милиони човешки животи до 2050 г.

Прочитания: 175
23.03.2016 10:03 по статията работи: Sportuvai.bg

Това показва ново проучване, публикувано в "Индипендънт"

Източник: Thinkstock/Guliver

Милиони човешки животи могат да бъдат спасени всяка година, ако хората приемат вегетарианския начин на хранене, показва ново проучване, публикувано в "Индипендънт".

 

Намаляването на консумацията на месо ще защити планетата ни, като намали вредните емисии с две трети. Ще бъдат избегнати 1 трилион долара разходи за изменението на климата и здравеопазването, показва изследване, публикувано от Оксфордския университет.

 

Д-р Марко Спрингман, водещ автор на изследването за бъдещето на храните, подчерта, че хранителният режим на човек оказва най-голямото влияние върху здравето и глобалната околна среда.

 

"Небалансирана диета като режим с ниско съдържание на плодове и зеленчуци, както и с високо съдържание на червено и преработено месо са отговорни за най-голяма тежест за здравеопазването в световен мащаб”, се посочва в проучването.

 

1671733

 

Хранителните ни навици са виновни за една четвърт от всички емисии на парникови газове и следователно са основен двигател на промяната на климата.

 

След мащабно и задълбочено изследване учените установиха, че вегетарианството може да спаси 8,1 милиона живота до 2050 г.

 

По-рядката консумация на червеното месо ще намали наполовина смъртните случаи и затлъстяването.

1671734

 

Проучването също така подчертава въздействието на храната за глобалното затопляне. В момента, емисиите на парникови газове, свързани с храната представляват половината от замърсяването, което планетата може да си позволи да поддържа.

 

Но 70 на сто от емисиите, свързани с храни, ще се стопят, ако хората спазват веганска диета. Процентът намалява до 63 на сто при вегетарианската диета.

 

1671738

 

Източник/БГНЕС

Коментари
Помогни повече българи да спортуват
Добави място за спортуване Досега добавени - 2701
Гласувай!
Места за спортуване
Препоръчани
Най-четени
Derida  Dance Center  17 |
4.83
ДФК "Лъвчетата"  9 |
5
 Pretty Dance Hall  4 |
3.6
Виж всички препоръчани места за спортуване