България
Избери друг град
Търси по карта
Търси по Спорт

В САЩ премахват цяла автомобилна улица, правят парк с алеи

Прочитания: 244
05.03.2013 11:03 по статията работи: Sportuvai.bg

В Минеаполис не си играят на дребно, когато става дума за екология и здравословен начин на живот

Представете си вашия град не просто без автомобили... представете си го без улици! Вместо павирани или асфалтирани трасета за коли и камиони, много дървета и трева, пейки и цветя, един тротоар и разбира се - велоалея.

 

Звучи утопично и невъзможно. Но в Минеаполис вече са стигнали достатъчно напред в развитието си, за да подложат тази идея на обществено обсъждане с амбицията да създадат първата в града улица... без улица.

 

Проектът се казва North Minneapolis Greenway и ще започне от най-бедната и слаборазвита северна част на града през центъра до южните квартали. Общата дължина на зелената улица ще е 30 пресечки.

 

На нея няма да има никакви автомобили, а всички живеещи в сградите около нея ще бъдат компенсирани (при нужда) със специални места, на които да паркират колите си в близост до дома.

 

Зелената улица е един не просто красив проект. Тя е безопасна в пълния смисъл на думата за всички участници в движението, без значение тяхната възраст или физическо състояние. Идеална е за всякакъв тип забавления на открито, арт инсталации или физическа активност.

 

Както и подобава на едно развито общество, проектът ще бъде подложен на финално обществено обсъждане, каквото между другото тече от миналата година, а в официалния сайт на местната общинска власт е качен протокол, описващ всичко решено до момента.

 

Ето и планът на улицата:

 

827643

 

Ако тази статия ви е харесала, може би няма да е зле да ни следите и във Фейсбук. Стараем се да пускаме все такива интересни неща :)

Коментари
Помогни повече българи да спортуват
Добави място за спортуване Досега добавени - 2701
Гласувай!
Места за спортуване
Препоръчани
Най-четени
Be Shape Studio  5 |
5
ДЮФК Национал 1  4 |
4.5
Flowin Bulgaria |
5
Виж всички препоръчани места за спортуване