България
Избери друг град
Търси по карта
Търси по Спорт

The Tweed Run: Най-стилната колоездачна обиколка на Лондон

Прочитания: 373
21.08.2013 13:08 по статията работи: Sportuvai.bg

Машина на времето на две колела

В началото на август тази година под патронажа на кмета на града Борис Джонсън се проведе първата колоездачна обиколка на Лондон за любители велосипедисти. В двудневния тур се включиха над 20 000 ентусиасти. Популярността на събитието сред британското общество доказва каква важна част заема карането на велосипед сред жителите на Обединеното Кралство, особено след успехите на Олимпиадата миналата година и в последните две издания на Тур дьо Франс.

 

 

 

Друго колоездачно събитие обаче попадна в полезрението ни и ни плени с носталгичната си атмосфера: Туид обиколката на Лондон. Специфичното на този велосипеден парад е, че участниците са облечени в костюми от туид – традиционното облекло за свободното време на британската аристокрация по време на Викторианската и Едуардианската епоха. Изисквания за превозните средства на две колела няма, но на събитието могат да се видят много винтидж модели на велосипеди, които биха ви впечатлили дори ако не сте запален вело фен.

 

 

 

Това пътуване във времето започва в началото на 90-те в Нотингам. Популярността на туид туровете бавно се пренася на юг към столицата, където те вече се традиция. От 2009 насам The Tweed Run се провежда всяка година, обикновено през пролетта. Заради съображения за сигурност броят на участниците е ограничен до 500. Поради огромния интерес към това не само спортно, но и културно събитие хората, имащи право да се включат в модната велосипедна разходка, се избират на лотариен принцип.

 

 

 

Въпреки сравнително малкия брой участници, улиците на Лондон по време на обиколката са препълнени с наблюдатели, съпровождащи велосипедистите. Маршрутът на стилното колоездачно шествие минава през много от легендарните забележителности на британската столица: Пикадили Съркъс, Уестминстърския дворец, площад Трафалгър.

 

 

 

Посещението на това събитие си заслужава, защото то ще ви отведе в друга епоха независимо дали се движите на две колела, или вървите редом до участниците. Настроението, което този колоездачен тур създава, ще ви накара да с почуствате като герой от роман на Сър Артър Конан Дойл.

 

 

 

Чара на събитието вече е завладял целия свят. Освен във Великобритания подобни туид обиколки се провеждат и в Ню Йорк, Токио, Москва, Санкт Петърбург, Рига, Киев, Щутгард. Остава да видим дали инициативата ще достигне и до наште географски ширини. Дотогава можете да се потопите в атмосферата на парада чрез снимките и видеото, което сме ви подготвили. 

 

 

1016981

 

 

1016978

 

 

1016979

 

 

1016975

 

 

 

Искате ли и в България да се провежда такава колоездачна обиколка? Споделете мнението си на нашата  Фейсбук страница.


Коментари
Помогни повече българи да спортуват
Добави място за спортуване Досега добавени - 2701
Гласувай!
Места за спортуване
Препоръчани
Най-четени
 Pretty Dance Hall  4 |
3.6
Derida  Dance Center  17 |
4.83
Дамски фитнес "Дева Спорт"  10 |
Виж всички препоръчани места за спортуване