България
Избери друг град
Търси по карта
Търси по Спорт

7 мита за вашия мозък

Прочитания: 230
29.09.2014 15:09 по статията работи: sportuvai.bg

Източник: Jose-Luis Olivares/MIT

Мозъкът контролира вашето тяло. Той, заедно със сърцето ви е най-важният орган на тялото ви. Сега ще ви запозная с 7 мита за вашия мозък, които не са верни.

1. Мозъкът ви е сив. Сигурно сте гледали по телевизия или в час по биология, че мозъкът е сив. Даже той е наречен "сивото вещество", но той всъщност не сив. Нормалният, работещ мозък е в различни цветове - бяло, черно, червено.

2. Слушането на симфониите на Моцарт ви прави по-умни. Сигурно сте чували за това твърдение, че слушането на класическа музика ви прави по-умни. Това няма как да стане само от слушане на музика, трябва четене и запомняне.

3. Получавате гънка на мозъка, когато научавате нещо. Мозъкът ви е нагънат не защото научавате неща, а защото с еволюцията на хората мозъкът е ставал по-голям, за да може да контролира повечето функции, които тялото трябва да прави. Но ако главата се уголеми, тя ще тежи и някои от функциите на тялото няма да могат да се правят нормално, за това мозъкът се нагъва, за да заеме по-малко място. Гънките нямат нищо общо с научени неща.

4. Човешкият мозък е най-големият. Мозъкът на човек на средна възраст тежи около 1 килограм и 300 грама, което е много, но например мозъкът на делфина същи тежи около 1 килограм и 300 грама. Мозъкът на китът тежи около 7 килограма, което е малко в съотношение с общото тегло на китът. Но в съотношение с теглото на тялото, човешкият мозък не е най-голям.

5. Мозъкът е активен дори след обезглавяване. В миналото обезглавяването е бил най-разпространеният начин за екзекуция. Тогава е имало сведения, че мозъкът на обезглавения човек е продължавал да функционира, което не е вярно. Мозъкът не може да функционира без кръв и кислород.

6. Увреждането на мозъка е за постоянно. Повечето увреждания на мозъка наистина са за постоянно, но той има функцията да се самолекува и при по-леко нараняване или при екстремни ситуации, той може да се възстнови от различни увреждания.

7. Алкохолът убива мозъчни клетки. Това е едно от най-популярните твърдения, целящо да намали употребата на алкохола. В действителност алкохолът няма как да убие мозъчните клетки, а махмурлукът не е нищо повече от болка в главата от обезводняването на организма и липсата на сън.

 

Ако тази статия ви е харесала, дайте един лайк на страницата ни във Фейсбук: www.facebook.com/sportuvai.bg

Източник: howstuffworks.com
Коментари
Помогни повече българи да спортуват
Добави място за спортуване Досега добавени - 2701
Гласувай!
Места за спортуване
Препоръчани
Най-четени
Спортен Комплекс "Славия"  21 |
5
Тенис клуб "Про Спорт"  11 |
5
Фитнес и спа център - Pulse 1  47 |
3.38
Виж всички препоръчани места за спортуване