България
Избери друг град
Търси по карта
Търси по Спорт

5 противоалергични храни

Прочитания: 618
11.03.2014 14:03 по статията работи: Sportuvai.bg

Спестете пари от медикаменти

Източник: foter.com

Пролетта вече чука на вратата, а както знаем тя е сезонът на алергиите. Течащ нос, насълзени очи и много други симптоми се появяват, щом растенията разцъфнат. Вместо да се редите на опашка пред аптеката и да губите времето си, по-добре се уверете, че в хладилника ви се съдържат следните храни, помагащи срещу пролетните алергии.

 

Грозде 

 

Когато става дума за борба с пролетните алергии, то Средиземноморската диета е много добър избор. Изследване разкрива, че жителите на остров Крит, които консумират голямо количество грозде, са намалили нивата на кихане и подсмърчане през пролетта. Всъщност наблягането на плодове, зеленчуци, риба и ядки, може би обяснява липсата на алергични симптоми при островитяните.

 

Ябълка

 

Обелката на ябълката съдържа антиоксидант наречен кверцетин. В скорошно изследване, учени установили, че кверцетинът предотвратява изпускането от клетките на хистамин, веществото, причиняващо алергични реакции. По този начин се спират насълзените очи, течащият нос и подуванията. Други храни, които съдържат кверцетин са лукът и тъмните горски подове (къпини, боровинки и т.н). 

 

Пшеничени трици

 

Богати на магнезий, триците са добър бронходилататор и помагат на дишането. Храните, съдържащи магнезий помагат срещу астма, а в 85% от случаите, астмата се отключва от пролетните алергии. Други храни, богати на магнезий са тъмният шоколад и кашуто.

 

Чай

 

Всеки път, когато пиете нещо топло, помагате на носа да се прочисти. Това се случва най-вече, когато дишате парата. Все едно сте напълнили мивката със вряла вода, застанали сте над нея и дишате през носа. Джинджифиловият и зеленият чай са мощни противовъзпалителни средства, които могат да помогнат за намаляването на алергичните заплахи.

 

Мляко

 

Изследванията показват, че витамин D има способността да контролира астмата и хриповете. Това е така, защото хората с ниски нива на витамин D показват по-ниска белодробна функция. Млякото и млечните продукти често са обогатени на витамин D, но ако поради някаква причина не ги консумирате, пробвайте със сок от портокал или мазна риба (сьомга, риба тон, скумрия). 

Коментари
Помогни повече българи да спортуват
Добави място за спортуване Досега добавени - 2701
Гласувай!
Места за спортуване
Препоръчани
Най-четени
Спортен Комплекс "Славия"  21 |
5
Школа "Salsa con Miguel" на Мигел Родригес 1 |
5
ДЮФК Национал 1  4 |
4.5
Виж всички препоръчани места за спортуване