България
Избери друг град
Търси по карта
Търси по Спорт

5 причини да изкачвате стъпала по-често

Прочитания: 394
30.05.2013 17:05 по статията работи: Александра Цанкова

Източник: Thinkstock/Guliver

Знам, асансьорите улесняват живота ни неимоверно. Но изкачването на стъпала всъщност е много полезно за здравето! Ето защо:

 

 

  1. Изкачвайки се по стълби горите 2 пъти повече калории отколкото правейки каквото и да е друго упражнение.

  2. Тъй като е доста изтощаващо, изкачването на стъпала изисква по-малко време! Например можете да замените 30-минутен джогинг с 15 минути нагоре по стълбите.

  3. Ако използвате ръцете си да се държите за парапета, то изкачването на стъпала може да развива цялото ви тяло – ръце, крака, бели дробове и сърце. Все пак изкачването предполага пренасяне на тежестта вертикално в пространството, което изисква употребата на различни мускули, а ако се изкачвате на по-високи етажи, това се превръща в легитимен аеробен спорт.

  4. Изкачването на стъпала е предпочитана тренировка от много спортисти. Спринтьори, плувци, колоездачи, гребци и дори футболисти използват стълбите като начин за поддържане на идеална физическа форма.

  5. Този вид тренировка не изисква закупуването на специална екипировка и може да се извършва почти навсякъде: на стълбите пред обществени сгради, в библиотеката, във вашата къща или блок.

 

 

Знаете ли, че съществуват състезания по изкачване на стълби? Хора от цял свят ежегодно се съревновават кой първи ще достигне върха на различни небостъргачи и кули понякога със стотици етажи. Ето това си е истинска тренировка!

Коментари
Помогни повече българи да спортуват
Добави място за спортуване Досега добавени - 2701
Гласувай!
Места за спортуване
Препоръчани
Най-четени
ДЮФК Национал 1  4 |
4.5
Дамски фитнес "Дева Спорт"  10 |
Плувен басейн на НСА "В.Левски"  11 |
4.5
Виж всички препоръчани места за спортуване