България
Избери друг град
Търси по карта
Търси по Спорт

4 здравословни съвета, за да не трупате килограми по празниците

Прочитания: 200
18.11.2013 09:11 по статията работи: Боян Кърпачев

Източник: Thinkstock/Guliver

Коледните празници наближават със страховита скорост и е хубаво превантивно да си припомним основните правила за здравословно настроение. Не забравяйте, че покрай нововъведените празници като Хелоуин телата ни трябва да се справят с много по-голямо количество приети калории в така или иначе тежките за организма есенни и зимни месеци. Апропо, сега е идеалното време за промяна на тренировъчния режим, тъй като всеки стрес за тялото би го накарало да гори повече калории от обикновено.

 

 

1. Сменете тренировката

 

Телата ни имат невероятната способност да се адаптират и свикват с натоварванията. По време на изтощителните есенни месеци можете да забележите, че дори рутинната ви тренировка може да се превърне в скучна и приспиваща. Именно по време на тази "зомбирана" тренировка, ефективността и полезността от нея намалява. Ключът към запазване на резултатите е промяна на рутината именно преди празниците и започване на нова тренировка.

 

 

 

2. Хранете се умерено

 

 

Нека бъдем реалисти. По време на празниците няма да успеете да смъкнете килограми. Също така няма да успеете да запазите предпразничните. Целта на заниманието е да минимизирате вредите от претрупаните трапези. Не пропускайте хранения, с цел да намалите приема на калории. Напротив, хранете се, но умерено, за да не изпитвате двойно по-голям глад на следващото ядене. Сипете си от всички видове храни на масата в една чиния. Така ще прецените от кое да намалите количеството и от кое да увеличите, но без да надхвърляте с гигантски числа препоръчителните калории, което би станало ако опитвате всяка манджичка с нова чиния.

 

Друг начин за по-малко хранене е да се премести фокусът далеч от храната. Празниците са времето, което семействата могат да прекарат заедно. Общуване, вместо да се застоявате на масата.

 

 

 

3. Намалете пиенето

 

В сезона на "яли, пили и се веселили" ние не се опитваме да ви откажем от яденето и пиенето. Ние просто се опитваме да ви покажем, че може да се веселите и без да наблягате на яденето и пиенето. 

 

В този ред на мисли - заменете с (газирана) вода всяка втора и трета чаша алкохол, които желаете са си сипете. Също така си задайте предварителни граници за консумираното количество алкохол. При достигане на лимита продължете с вода. Всъщност добавянето на вода (лед) ще разреди напитките и ще можете да им се наслаждавате по-дълго.

 

 

4. Почивайте активно

 

Защо да не правите почивки между трапезите и да ги редувате с разходки. Всяка физическа активност ще раздвижи метаболизма и ще ви накара да се почувствате по-добре. Да не говорим за чистия въздух, който ще изпълни белите ви дробове.

 

А някой каза ли танци? Ние! След трапезите имате достатъчно енергия за оползотворяване. Танците са страхотен начин за горене на калории, а дори няма да се налага да напускате дома си. Тъкмо ще преместите фокуса от чинията и чашата.

 

 

Ако не ви е достатъчно, можете да надникнете за още няколко съвета за празнично настроение.

Коментари
Помогни повече българи да спортуват
Добави място за спортуване Досега добавени - 2701
Гласувай!
Места за спортуване
Препоръчани
Най-четени
Derida  Dance Center  17 |
4.83
"Red Salsa Team"  2 |
3.33
Flowin Bulgaria |
5
Виж всички препоръчани места за спортуване