България
Избери друг град
Търси по карта
Търси по Спорт

24-метрова вълна едва не погуби сърфистка

Прочитания: 245
29.10.2013 14:10 по статията работи: Боян Кърпачев

Гигантска вълна едва не отне живота на 26-годишната търсачка на силни усещания Мая Габейра. Покорителката на големите вълни от Бразилия бе извадена в безпомощно състояние на пясъка от нейния колега Карлос Бурле. След оказаната първа помощ още на брега е закарана в спешен център, където се възстановява.

 

 

Сцената на случката отново е Назаре, Португалия. Мястото, традиционно известно с големите си вълни, бе връхлетяно от бурята Сейнт Джуд, което мултиплицира ефекта във феноменално високи водни стени.

 

 

"Това беше един луд ден. Почти загубих своята приятелка Мая. Запратих я във вълната, а тя бе толкова голяма. Тя удари неравност и падна, вълната я пое и просто изчезна. Човече, тя потъна за около 5 минути! Не можах да я видя никъде! Бях толкова уплашен в този момент!", споделя Карлос, който е заедно с нея във водата, когато тя губи контрол над сърфа си и пада.

 

 

За да яхната големите вълни, сърфистите биват теглени от джет. Мая бива "запратена" във вълната именно от своя сънародник Карлос.

 

 

 

Във видеото се вижда как в крайна сметка Карлос успява да хвърли въже и да изтегли Мая с джета към брега. Тогава тя отново губи съзнание и се понася с лице надолу във водата. За щастие това е близо до брега, където е издърпана от сърфистите и ѝ е оказана първа помощ.

1088878

 

 

 

 

"Благодаря на всички за помощта и любовта, с която ме обграждате! За щастие се отървах само със счупен глезен. Сега се възстановявам добре", споделя сърфистката от болничното си легло.

 

 

 

Изчисленията ще покажат впоследствие със сигурност, но все пак се смята, че това е най-високата вълна, яхвана някога от жена.

 

 

 

 

 

 

 

Забележително в случая е, че след спасяването на Мая, Карлос се връща във водата и почти със сигурност записва нов рекорд за каране по най-голяма вълна. Наблюдатели смятат, че масивната вълна, която сърфистът "яхва" е висока над 30 метра. За сравнение, предишният световен рекорд е записан на същото място през януари от американецът Гарет Макнамара, а вълната тогава е с потвърдена височина от 24 метра, а не както се смяташе в началото - 30.

 

 

Ету тук ще намерите още страхотни световни постижения, постигнати от дами.

 

 

Ако този материал ви е харесал, харесайте страницата ни във Фейсбук, а ние обещаваме да търсим (и намираме) повече интересни материали.

 

 

А ние се надяваме на още много кадри с Мая Габейра като този:

 

 

1088750

Коментари
Помогни повече българи да спортуват
Добави място за спортуване Досега добавени - 2701
Гласувай!
Места за спортуване
Препоръчани
Най-четени
ДЮФК Национал 1  4 |
4.5
Плувен басейн на НСА "В.Левски"  11 |
4.5
Школа "Salsa con Miguel" на Мигел Родригес 1 |
5
Виж всички препоръчани места за спортуване