България
Избери друг град
Търси по карта
Търси по Спорт

Салют за всички първи дами в...

Прочитания: 214
16.10.2013 10:10 по статията работи: Sportuvai.bg

Източник: Oddee

Да, дамите не могат да се похвалят с присъщия за мъжете атлетизъм, сила и издръжливост, но пък "слабият" пол може да се похвали и с много смели и изпреварили времето си представителки, които са "сложили в малкия си джоб" достаъчно мъже. Затова салют за дамите от следващият списък, променили света и представите на милиони за възможното и невъзможното:

 

 

Арунима Синха - първата жена, покорила Еверест с изкуствен крак.

 

 

  1074749

 

 

На 21 май 2013 г, 26-годишната Арунима Синха става първата жена в света, покорила най-високия връх в света Еверест, носейки протеза на единия си крак. Постижението съвпада с 60-годишнината от първото изкачване на върха от Едмънд Хилъри и Тензинг Норгей на 29 май 1953 година.

 

Арунима, бивша волейболна нациoналка на Индия, е роденa в щата Утар Прадеш. През 2011 тя губи крака си при железопътен инцидент. Доколкото може да се нарече инцидент изблъскването й от влака от крадците, опитали се да откраднат дамската й чанта. Полицията обаче оспорва нейната версия на историята, заявявайки, че тя или се е опитала да се самоубие, или е скочила, за да избегне арест за пътуване без валиден билет. Какво всъщност се е случило не знаем, но това, което със сигурност ни е ясно е, че преминаващ влак натрошава крака й и се налага лекарите да го ампутират под коляното, за да спасят живота й. Няколко месеца по-късно тя се сдобива с протеза.

 

Според думите Арунима, тя сега е заета с откриването на спортната академия за бедни и деца с физически недъзи.  

 

 

 

Сара Оутън - първата жена гребала от Япония до Аляска.

 

 

1074816

 

 

На 23 септември 2013 г след 150 дни и 3750 мили в открито море, 28-годишната британска авантюристка Сара Оутън става първата жена стигнала от Япония до Аляска с гребане.

 

Оутън напуска Чоши, Япония, на 27 април, като част от план за глобален преход, включващ океанско гребане, каяк и колоездене.

 

По пътя тя се бори с опасни морета, а лодката Happy Socks, се преобръщала цели пет пъти. Сара води и психологическа битка със себе си, заради самотата. В последните дни едва не е ударена от товарен кораб, след като радарът и отказал през вечерните часове.

 

Оутън получава и халюцинации, следствие на изтощението. Имало и психологическа атака от природата, когато акула плувала в кръг около нея. Но за Оутън, която е завършила "Биология" в Оксфордския университет, да види животни като албатроси и китове компенсирали неволите.

По пътя, тя също така се сгодила за дългогодишната си приятелка със сателитно телефонно обаждане от средата на океана.

 

Сара първоначално е искала да гребе от Япония до Канада, но лошото време наложило промяна в плана и тя пристигнала в Аляска.

 

 

 

Ани Копчовски - първата жена, обиколила света с велосипед.

 

 

1075077

 

 

На 24 септември 1895 г Ани Коен Копчовски става първата жена, обиколила света с велосипед. Тя е родена в еврейско семейство в Рига, днешна Латвия около 1870 и емигрира в САЩ като дете.

 

На 25 юни 1894 г Ани, млада майка на три малки деца застанала пред тълпа от 500 човека - приятели, семейство и любопитни зяпачи пред сградата на Масачузетския парламент. След като заявява, че ще обиколи света, тя се качва на един 20-килограмов велосипед и потегля.

 

Ани кара до Ню Йорк, а после пристига в Ле Хавр, Франция на 03 декември 1894 г. Тя пътува от Париж до Марсилия за две седмици. Пресича Средиземно море и преминава през Египет, Ерусалим и съвременен Йемен преди да плава към Коломбо и Сингапур.

 

Завръщайки се в Съединените щати в Сан Франциско на 23 март 1895 г. тя кара до Лос Анджелис и на север към Денвър, където пристига на 12 август 1895 година. В Бостън се завръща на 24 септември - 15 месеца след потеглянето, а вестниците пишат за "най-невероятното пътуване, предприемано някога от жена".

 

Скоро славата й отминава и тя умира в забвение през 1947 година.  

Коментари
Помогни повече българи да спортуват
Добави място за спортуване Досега добавени - 2701
Гласувай!
Места за спортуване
Препоръчани
Най-четени
Школа "Salsa con Miguel" на Мигел Родригес 1 |
5
 Pretty Dance Hall  4 |
3.6
Фитнес и спа център - Pulse 1  47 |
3.38
Виж всички препоръчани места за спортуване