България
Избери друг град
Търси по карта
Търси по Спорт

Храните с най-високо съдържание на витамин С

Прочитания: 319
23.07.2013 13:07 по статията работи: Sportuvai.bg

Не бързайте с присъдата. Цитрусите са назад в класацията.

Източник: cobblucas / Foter / CC BY

Ако не сте забелязали, много обичаме да разбиваме популярни митове за спортуването и здравословното хранене. Днес ще се опитаме да променим разпространеното схващане,че цитрусовите плодове имат най-голяма концентрация на витамин С.

 

 

Първенецът в това подреждане са лютите чушки. В 100 gr зелени люти чушлета се съдържат 242.5 mg витамин С. За сравнение, в портокалите дозата е едва 59 gr. Не изключвайте този зеленчук от лятното си меню. Вече сме споменавали как, карайки ни да се потим, пикантните храни всъщност ни охлаждат.

 

 

987806

 

В класацията достоен преследвач на лютите чушки е екзотичният плод гуава, следван от още един вид чушки – така наречените камби. През зимата лекуваме настинката с чай не само защото напитката ни сгрява, но и защото билките са безценен източник на така важния за имунната система витамин С, особено мащерката. Всякакви видове зелени подправки и зеленчуци (къдраво зеле, кресон, броколи) също помагат да се заредите с ударна доза здраве и енергия.

 

 

 

 

987805

 

 

Едва след тези продукти следват традиционните източници на витамин С, към които сме свикнали да се обръщаме за помощ, когато имаме нужда да се подсилим: киви, портокали, мандарини. Между тях трябва да поставим още един тропически плод – папаята, богата и на витамин А и В9. Ягодите допълват своеобразната класация. Освен с огромно количество наслада те ни снабдяват и с 59 mg витамин С на всеки 100 gr.

 

 

 

 

За още полезна информация посетете нашата Фейсбук страница.

Коментари
Помогни повече българи да спортуват
Добави място за спортуване Досега добавени - 2701
Гласувай!
Места за спортуване
Препоръчани
Най-четени
Училище за танци "Огледало" - Варна Тауърс |
4
Ски зона "Банско"  9 |
3.5
Фитнес и спа център - Pulse 1  47 |
3.38
Виж всички препоръчани места за спортуване