България
Избери друг град
Търси по карта
Търси по Спорт

Тренировка под дъжда

Прочитания: 182
05.04.2013 10:04 по статията работи: Александра Цанкова

Дори някои от най-заклетите спортисти пропускат тренировката или разходката си с колело, заради лошото и мрачно време (именно с такова можем да се похвалим и в момента). Това е разбираемо. В крайна сметка студеното и влажно време не е никак предразполагащо, а хлъзгавите настилки със сигурност са рискови. Въпреки всички негативи, обаче, изследвания доказват, че дъждът може да бъде полезен.



По-рано тази година екип от японски учени публикува проучване в "International Journal of Sports Medicine", в което анализират експериментите си върху промените в метаболизма на бегачите в лабораторна среда, симулираща дъждовно време. Резултатите сочат, че спортуващите на дъжд усвояват кислорода по-добре, а изгорените калории са в по-големи количества.



Това изследване дава достоверност на проучвания от 1985 година, в които се твърди, че тренировките в студена и влажна среда водят до по-голяма загуба на мазнини, отколкото спортуването в по-топло помещение. Хладното време създава усещане за по-малко положени усилия в сравнение с тренировката на сухо.

 

 

При велосипедистите положението не е по-различно. Топлинният стрес при тях може да доведе до рязко намаляване на енергията и бърза умора. Дъждът би помогнал на велосипедистите да намалят телесната си температура и да карат по-дълго време. Така че, не се плашете от дъжда, а спортувайте!

 

 

 

 

 

 

 

 

Последвайте ни на: www.facebook.com/Sportuvai.bg

Коментари
Помогни повече българи да спортуват
Добави място за спортуване Досега добавени - 2701
Гласувай!
Места за спортуване
Препоръчани
Най-четени
Be Shape Studio  5 |
5
"Red Salsa Team"  2 |
3.33
Школа "Salsa con Miguel" на Мигел Родригес 1 |
5
Виж всички препоръчани места за спортуване