България
Избери друг град
Търси по карта
Търси по Спорт

Теория на счупената диета

Прочитания: 218
28.05.2013 17:05 по статията работи: Боян Кърпачев

Източник: Thinkstock/Guliver

Може би сте чували за "Теорията на счупения прозорец". Тя е символ на справяето с упадъка, налегнал Ню Йорк в края на 80-те. Според тази теория счупеният прозорец е показател за това, че всичко е позволено. Например, ако дадена сграда има счупен прозорец, то неминуемо това ще доведе до още счупени прозорци, обир и рисуване на графити. И това ще залее не само сградата, но и улицата и квартала.

 

В Ню Йорк са се преборили с голямата престъпност, като са премахнали малките подбудители. В метрото, например, първо премахнали графитите, а след това преборили и гратисчиите. Това отнело време и постоянство, но в крайна сметка намалило убийствата в метрото. Колкото и странна да ви звучи връзката, нея я има и действа с чудовищна безотказност.

 

За какво беше това дълго предисловие ли? Ами за това, че теорията е напълно валидна и за постигането на здравословен начин на живот. Проектирана върху човека и неговото поведение, тя би придобила следния вид: За да влезе във форма, човек трябва да започне да пие само вода. Стъпката уж е малка, но води след себе си куп спестени беди за организма ни. Да разгледаме всички други напитки, които консумираме ежедневно и последващите реакции, които могат да предизвикат.

 

Кафето: Ако спрем кафето, ще си спестим и средно 5 грама чиста захар (за тези, които го пият със захар). Пушачите пък не биха почувствали желанието за първата цигара за деня.

 

Подсладените напитки: Ако успеем да заменим пиенето на подсладени газирани напитки с вода, бихме си спестили непосилно за добиване от естествени източници количество захар. Повечето консумирана захар, пробужда глад за още захар. След газирана напитка неминуемо нападаме бонбоните.

 

Алкохол: За вредните последици от пиенето на алкохол върху тренировката сме писали надълго и нашироко тук. Само един цитат от статията: пиенето съсипва трезвата ви преценка и след една бурна вечер е доста по-вероятно да се отбиете за един гирос или бургер, който не само е в пълен разрез с всяка една диета, ами е и опасен за здравето.

 

Бира: Колкото и да ни се услажда от време на време, бирата, освен че е източник на значително количество калории, носи след себе си и други негативи. С бирата ни се дояжда чипс, пържени картофки или някаква друга неполезна храна, за която не бихме си и помислили, ако не пием бира.

 

Може и да не се съгласите с теорията, но, ако опитате да преминете само на вода в ежедневието си, чрез много упорство и постоянство (защото това е предизвикателство за всеки човек), ще видите, че ще намалите голяма част от нездравословните си навици. Проблемът е, че лошите практики ни заобикалят навсякъде. Закусвални има на всяка крачка, магазините са с препълнени рафтове с апетитни лакомства, но ако успеем сами за себе си да поправим поне един от счупените си прозорци, то пред нас ще се разкрие един по-здравословен живот. Теорията би била еднакво валидна и за качването на колата за кратки разстояния, и за използването на екрани от всякакъв вид (телевизор, компютър и т.н.)

 

А когато дойде време за нова теория, несъмнено ще я споделим и на фейсбук страницата ни, на която можете междувременно да станете фенове.

Коментари
Помогни повече българи да спортуват
Добави място за спортуване Досега добавени - 2701
Гласувай!
Места за спортуване
Препоръчани
Най-четени
ДЮФК Национал 1  4 |
4.5
 Pretty Dance Hall  4 |
3.6
Школа "Salsa con Miguel" на Мигел Родригес 1 |
5
Виж всички препоръчани места за спортуване