България
Избери друг град
Търси по карта
Търси по Спорт

Защо алкохолът унищожава тренировката ви

Прочитания: 335
21.03.2013 15:03 по статията работи: Sportuvai.bg

Източник: Foter.com / CC BY-SA

Науката около фитнеса и здравето е в най-стремглавия си период на развитие. В един момент едно проучване твърди едно, в следващия се появява ново изследване, което доказва обраното. Понякога се въртите в кръг и се чудите какво да направите.

 

Има обаче една тема, по която всички изследвания за момента са единодушни - алкохолът вреди на тялото и тренировката.

 

Сега ще отговорим на някои от най-най-честите въпроси, които хората задават относно пиенето:

 

1. Защо фитнес индустрията е твърдо против пиенето?

 

2. Можем ли все пак да пийваме по едно, когато има солиден повод?

 

3. Какъв ефект наистина има пиенето върху тялото ни?

 

Позицията на фитнес индустрията към алкохола се дължи на липсата на полезни вещества в алкохолните напитки. Етанолът, основният тип алкохол, които се предлага на пазара, съдържа токсични отпадни продукти - ацеталдехид и ацетат. Точно тези двете създават онова замаяно усещане, когато ударите малко повече чашки. 

 

Освен това редовното пиене пречи на храносмилателната ви система и прави трудно усвояването на важни вещества, като аминкоиселините, витамин "B", а за капак разрушава и синтеза на протеини. Едно изследване показва дори, че регулярни три бири на ден довеждат и до спад в нивото на тестостерона.

 

Алкохолът е способен да унищожи всяка една внимателно планирана диета. Много алкохолни напитки са богати на калории, тъй като са пълни със захар. А и редовно в баровете ги смесваме с други сладки напитки като сокове и енергийни напитки. 

 

За капак, пиенето съсипва трезвата ви преценка и след една бурна вечер е доста по-вероятно да се отбиете за един гирос или бургер, който не само е в пълен разрез с всяка една диета, ами е и опасен за здравето.

 

И тук идва момента да кажем, че умереността във всяко нещо важи и за алкохола. Едно питие, от време на време, няма да отрови тялото ви и да съсипе диетата ви. Има проучвания, които доказват ползата от различните алкохолни напитки. Всички ползи обаче са налични до момента, в който не прекалите.

 

Така например червеното вино помага за работата на сърцето. Умереното пиене на бира пък е полезно за имунната ви система и намалява C-реактивните протеини (свързани с някои болести на сърцето). 

 

В заключение - алкохолът е вреден, когато прекалите с него. Може да съсипе храносмилането ви, черния дроб и всяка една диета. Но когато сте умерени, може да има и ползи. От вас зависи какъв ефект ще има върху тялото ви. 

 

И запомнете, три бири всеки ден не е умерено пиене :)

 

За още полезни съвети относно правилно хранене, тренировки и диети, може да ни следвате и във Фейсбук, където сме си спретнали една хубава и бързо растяща страничка :)

 

Коментари
Помогни повече българи да спортуват
Добави място за спортуване Досега добавени - 2701
Гласувай!
Места за спортуване
Препоръчани
Най-четени
"Red Salsa Team"  2 |
3.33
Айкидо клуб "Славия"  13 |
5
Школа "Salsa con Miguel" на Мигел Родригес 1 |
5
Виж всички препоръчани места за спортуване