България
Избери друг град
Търси по карта
Търси по Спорт

Столът ви убива

Прочитания: 184
05.08.2014 11:08 по статията работи: Деси Иванова

Източник: The Guinness World Records

Повечето хора днешно време прекарват седнали по-голямата част от времето си. Замислете се! Ставате рано сутрин и карате до работа, после сядате зад бюрото, докато не стане време да се качите в колата и да се завърнете вкъщи. Там сядате пред телевизора и после на масата. За почивка сядате пред компютъра за и после си лягате. Замисляте ли се, колко много часове прекарвате седнали? 

 

Проучванията показват, че човешкото тяло е моделирано  да се движи цял ден и да сяда на стол за заслужена почивка. Хората никога не са били проектирани за живот, който да прекарват на столовете. Седенето по цел ден е нездравословно. 

Продължителното седене на стол се свързва с диабет, затлъстяване, сърдечно-съдови заболявания, рак (особено рак на гърдата), депресия и много други сериозни заболявания. 

1353731

Ето няколко оръжия, с които да браните здравето на вашето тяло:

 

1. Замислете се кога ви се налага да седите и обмислете алтернатива

Ако не посетя любимия си магазин, няма да харча пари. Ако не купувам вредни храни, те няма да са в къщата ми и аз няма да ги ям. Това е модела, който търсите. Намерете защо правите нещо и намерете алтернатива на първопричината. 

Всеки път, когато получите смс или обаждане по телефона, ставайте прав. Прекарвайте оперативките на работа или обедните почивки прави или се разхождайте. Винаги по време на рекламите направете една малка обиколка на стаята. Измислете си малки трикове, които да ви подсещат да ставате и след време, те ще се превърнат в навици. 

1353730

2. Награждавайте се

Това е доста забавна стъпка. Измислете си средство, което да ви мотивира. Разбира се, не забравяме здравето, като основен мотивиращ фактор, но все пак е хубаво да се стремите и към някаква награда. Освен, че е по-забавно е и по-продуктивно. Изберете си нещо, което наистина искате и си определете точка, в която то може да е ваше. Обвързвайте наградата единствено и само с прогреса, който показвате. Това е също интересен начин да следите как напредвате. 

 

3. Направлявайте мислите си

Не бъдете твърде строги със себе си. Не се обвинявайте или наказвайте, ако имате провали или неуспехи. Каквото и да си говорим, понякога деня на човек може да е толкова напрегнат, че идеята да прекарвате повече време прави няма да има възможността да се задържи в главата ви. Но си правете малки напомняния на телефона или помолете ваши приятели да ви напомнят. Винаги мислете позитивно и не се отказвайте при първата трудност. Всяко начинание започва първо в главата!

 

4. Получете социална подкрепа

Човекът е социално животно. той се нуждае от група, която да поддържа функциите му. Социалната подкрепа е най-силното ви оръжие! Семейството, приятелите, колегите и дори случайните минувачи могат да ви помагат в начинанието. Намерете си обкръжение, което се стреми към същото и заедно сложете начало на новите си навици. 

А сега станете, за да започнете промяната още сега! ДА СЕГА! Няма за кога да отлагате...

1353732

Ако тази статия ви е харесала, дайте един лайк на страницата ни във Фейсбук: www.facebook.com/sportuvai.bg

Източник: mindbodygreen.com/
Коментари
Помогни повече българи да спортуват
Добави място за спортуване Досега добавени - 2701
Гласувай!
Места за спортуване
Препоръчани
Най-четени
Плувен басейн на НСА "В.Левски"  11 |
4.5
ДФК "Лъвчетата"  9 |
5
Derida  Dance Center  17 |
4.83
Виж всички препоръчани места за спортуване