България
Избери друг град
Търси по карта
Търси по Спорт

Шест причини да станете от стола

Прочитания: 203
05.02.2013 15:02 по статията работи: Sportuvai.bg

Източник: sxc.hu

По колко часа на ден прекарвате седнали пред компютъра или пред нещо друго? Осем? Десет? Дванадесет? Сядането трябва да е за почивка, но в общия случай днес, то е синоним на сковани вратове и болки в гърба. Е, ако болките не ви стигат, ще ви дадем шест основателни причини да седите по-малко. 

 

1. Повишава риска от диабет

 

Учени от Университета в Мисури открихра през октомври, че дългото седене всеки ден увеличава риска от диабет, затлъстяване и болести на черния дроб. Дори и да отделяте време за упражнения.

 

2. Увеличава цялостния риск от по-ранна смърт

 

През юни месец миналата година, Американското списание по епидемиология откри, че жените, които седят по повече от шест часа на ден, имат 40% по-голям шанс да умрат в следващите 13 години то тези, които стоят седнали под 3 часа на ден.

 

3. Един час пред телевизора - двадесет минути по-малко живот

 

Изследване на Британското списание за спортна медицина от август, миналата година, показва, че един час пред телевизора може да доведе до скъсяване на живота с цели 22 минути. Представете си шест часа в Youtube...

 

4. Води до рак

 

Липсата на физическа активност и най-вече дългото време в седнало положение, бе свързано и с развитието на рак на гърдата и на червата. Малко ходене обаче може да промени много. 30 минути пеш на ден ще ви спестят изключително много болежки.

 

5. Прави дупето ви по-голямо

 

Британски учени неотдавна обявиха свое изследване, според което честото упражняване на физически натиск над определни части води до натрупване на мазнини там.

 

6. Увечличава риска от сърдечен удар

 

Неотдавна списанието "Медицина и наука в спорта и упражненията" направи проучване, според което седящите ежедневно хора имат 54% по-голям шанс да умрат от сърдечен удар.

Коментари
Помогни повече българи да спортуват
Добави място за спортуване Досега добавени - 2701
Гласувай!
Места за спортуване
Препоръчани
Най-четени
Спортен Комплекс "Славия"  21 |
5
Училище за танци "Огледало" - Варна Тауърс |
4
ДФК "Лъвчетата"  9 |
5
Виж всички препоръчани места за спортуване