България
Избери друг град
Търси по карта
Търси по Спорт

Сдъвчете никотиновата зависимост

Прочитания: 737
10.05.2013 11:05 по статията работи: Александра Цанкова

Източник: Thinkstock/Guliver

Всеизвестно е, че цирагите са един от най-върлите противници на спорта. Всички знаем и, че пушенето сериозно вреди на здравето и е един от основните причинители на рак на белите дробове и сърдечни нарушения. Тези от вас, които обичат цигарите, също знаят колко трудно е да се откажем от тях. Главният виновник  за това е никотинът, който води до пристрастяване и когато телата ни са свикнали с неговия прием, липсата му води до неприятни симптоми като нервност, избухливост, главоболие, наддаване на килограми и проблемна концентрация. Поради тази причина (наред с други методи) много хора прибягват до използването на никотинови дъвки в борбата си срещу тютюнопушенето.




 Дъвките ни набавят необходимото количество никотин (което постепенно се намалява, докато се справим със зависимостта), докато дробовете ни остават чисти. Дотук добре, но замисляли ли сте се дали употребата на никотинови дъвки крие някакви странични ефекти?




Ето някои от тях: проблеми със зъбите/челюстта, главоболие, газове, болки в гръдния кош, потене, диария и т.н. Ако дъвчите прекалено бързо може да изпитате световъртеж, хълцане, гадене (дори повръщане) и проблеми със съня. Тези странични ефекти се появяват по-често ,ако продължавате да пупите, докато използвате никотиновите дъвки. Понякога това може да доведе дори до временна безчувственост в крайниците, подуване на ръцете/стъпалата и честа промяна в настроенията.



Ако се появят и по-сериозни проблеми като сърцебиене, силно главоболие, объркване и неадекватна реч, тогава трябва да се посъветвате с лекар. Алергичните реакции към такива продукти не са често срещани, но са възможни. Симптомите най-често са обриви, сърбеж и подуване (най-вече в областта на гърлото и езика).



С две думи това не са обикновени дъвки! Предозирането  и неправилното им използване  може да бъде опасно! Ако решите да прибегнете до този метод, прочетете внимателно какво пише на опаковката и се посъветвайте с лекар. Но в крайна сметка май е най-добре да се справим с тютюневата зависимост сами. Вярно е, че ще нервничите няколко седмици, но пък до 6 месеца тялото ни почти ще се е изчистило от този вреден навик и ще сте по-здрави и щастливи!

 

 

В случай, че ви се четат още увлекателни разкази, посетете Фейсбук страницата ни.

Коментари
Помогни повече българи да спортуват
Добави място за спортуване Досега добавени - 2701
Гласувай!
Места за спортуване
Препоръчани
Най-четени
Derida  Dance Center  17 |
4.83
Спортен Комплекс "Славия"  21 |
5
Be Shape Studio  5 |
5
Виж всички препоръчани места за спортуване