България
Избери друг град
Търси по карта
Търси по Спорт

Петте мита за водата

Прочитания: 296
03.03.2013 10:03 по статията работи: Sportuvai.bg

Източник: Thinkstock/Guliver

До неотдавна посланието беше изключително просто: "Пиенето на вода е полезно. Не пиенето е вредно." Но някак си през годините хидратацията стана мания и един по един тръгнаха различни слухове относно температурата на водата, скоростта и начина на поглъщането й и какво ли още не.

 

На нас това ни идва доста повече, затова решихме да ви покажем и мнението на Мари Спано, която се занимава със здравословно хранене за спортисти. Затова, един по един, сега ще оборим пет безумни мита:

 

 

Мит: Дълбокото поглъщане на вода хидратира по-малко то пиенето на малки глътки по време на тренировка

 

Истината: Няма никакви научни доказателства относно хидратиращите свойства на дълбокото поглъщане на вода. Ако консумирате вода, тя ще хидратира тялото ви. Няма значение как точно я поемате, важното е да поемете достатъчно. 

 

 

Мит: Студената вода забързва метаболизма

 

Истината: И по тази тема учените не са се изказали с категоричност. Има и доста изследователи, които са категорични, че разходът на калории няма нищо общо с температурата на водата. Така че ако избирате студена вода, пред такава със стайна температура, най-много да си докарате болно гърло.

 

 

Мит: Кофеиновите напитки ви дехидратират

 

Истината: Този мит властва от години, макар че е оборен още преди десетилетие. Разбира се, това не означава, че човек може да се хидратира правилно само с кафе или енергийни напитки, защото си има лимит от кофеин, който тялото може да поеме. Но трябва да се знае, че тези напитки със сигурност не ви дехидратират.

 

 

Мит: Чаша вода рано сутрин, преди закуска, пречиства системата

 

Истината: Това, което пречиства органите, са самите органи. Разбира се, водата е важна за всяка една клетка и тъкан в организма ви, затова в този смисъл тя има значение за прочистването. Но не пряко, а косвено. Ако пиете достатъчно вода, работата на червата, бъбреците и кожата ще е по-добра. Оттам и пречистването ще работи.

 

 

Мит: Вода със стайна температура е най-добра за тялото

 

Истината: Най-добрата температура е тази, която ще ви накара да пиете водата. Няма оптимална такава. Въпрос на вкус.

Коментари
Помогни повече българи да спортуват
Добави място за спортуване Досега добавени - 2701
Гласувай!
Места за спортуване
Препоръчани
Най-четени
 Pretty Dance Hall  4 |
3.6
Be Shape Studio  5 |
5
Плувен басейн на НСА "В.Левски"  11 |
4.5
Виж всички препоръчани места за спортуване