България
Избери друг град
Търси по карта
Търси по Спорт

Навиците, които трябва да премахнем, когато бягаме

Прочитания: 299
05.07.2014 17:07 по статията работи: sportuvai.bg

Източник: Thinkstock/ Guliver

Всеки от нас, който се занимава с бягане, независимо от спорта - лека атлетика ориентиране, футбол или просто джогинг, има няколко вредни навика, които трябва да премахне, за да му се получават по-добре тренировките.

Липсата на сън. Сънят е много важен за всички трениращи. Особено за кондиционните спортове, сънят е толкова ценен, колкото храненето и възстановяването. Хубавият сън ви дава възможност на следващия ден да направите хубава тренировка, а липсата му ви карат да се чувствате изморени на стадиона.


Изпускане на стречинга. Разтягането на мускули преди бягане е изключително важно. Това им помага да се загреят и предпазва от контузии. Също така те се вработват към движенията и ви е по-лесно да бягате.


Сами да сте си доктори. Много от вас са свикнали сами а се лекуват, ако има някоя малка болежка. Купувате си мазило, което е помогнало на приятел, или се превързвате и си давате почивка. Но по-добре е да се консултирате с лекар, който да види какъв е проблема, и да го разреши.


Не спазвате почивката. При травма докторите ви дават период, в който трябва да си почивате. Повечето хора не спазват този период и започват да тренират по-рано, когато вече не чувстват болка. Липсата на болка не означава, че травмата е отшумяла.


Гледането в краката. Това е вреден навик на всички бягащи. Когато се уморят те започват да гледат краката си, което ги кара още повече да се умарят. Гледайте в страни, особено ако бягате сред природата. Това ще ви е от помощ.


Ръце като на плувец. Много от вас като се изморят започват да си движат ръцете неправилно. Най-разпространено е разтварянето на ръцете и опита да загребват въздуха като плувци.


Избягването на почивката. Почивката е много важна по време на тренировъчния процес. Ако се готвите за състезание е хубаво да имате по 1 почивен ден в седмицата, в който да не се занимавате със спорт.

 

Прочетете за "бягащите хора" ТУК.

Прочетете за битката на едно момче с аутизма благодарение на спорта ТУК.

Източник: Runners world
Коментари
Помогни повече българи да спортуват
Добави място за спортуване Досега добавени - 2701
Гласувай!
Места за спортуване
Препоръчани
Най-четени
Тенис клуб "Про Спорт"  11 |
5
"Red Salsa Team"  2 |
3.33
Айкидо клуб "Славия"  13 |
5
Виж всички препоръчани места за спортуване