Обичаме цвета и вкуса на къпината. Но най-много обичаме факта, че този плод е огромен извор на здраве и сила за човешкия организъм. Именно поради тази причина го чакаме с нетърпение цяла зима. За да му се насладите максимално и вие, днес ще ви научим как благодарение на сладките къпини можете да си спретнете едно бързо и вкусно смуути.
Необходими са ви:
1 супена лъжица накиснати семена от чиа
1 супена лъжица кашу
1 чаена чаша къпини
3/4 чаша домашна лимонада (виж рецептата по-долу)
1 супена лъжица сироп от здравец (или 1 чаена лъжичка розова вода)
2 кубчета лед
Забъркайте домашната лимонада с:
1/2 чаена чаша вода
1/3 чаена чаша кафява захар
от 1 до 1 1/4 чаши пресен сок от лимон (на вкус)
Допълнителни 4-5 чаши вода (може да бъде и газирана)
Прибавяте 1/2 чаена чаша вода и 1/4 чаена чаша кафява захар в тенджера и оставяте да заври. Намалете котлона и оставете да къкри, докато захарта се разтвори. Махате от огъня и оставяте сместа да се охлади, след което комбинирате с лимоновия сок и водата.
За да направите сироп от здравец (или розова вода) прилагате съшия метод, като след варенето наливате 1/2 чаша вода и добавяте стрък здравец (листо от роза). Оставяте да престои 30 мин, след което го вадите.
Преди да започнете със същинското приготвяне на къпиновото смуути, накиснете чиата и кашуто (отделно) във вода. За всяка с.л. чиа и кашу добавяте по 4 с.л. вода. Оставяте да престои една нощ в хладилник.
Загребвате по малко от чиата и кашуто и пасирате с блендер. След това постепенно добавяйте другите съставки.
Това е! Следва да го консумирате. Няма да ви съветваме да е веднага, защото сме сигурни, че няма да му устоите :)
Още вкусни и полезни съвети, ще намерите на Фейсбук страницата ни.