България
Избери друг град
Търси по карта
Търси по Спорт

Кога да бягаме

Прочитания: 204
16.07.2014 16:07 по статията работи: Деси Иванова

Колко време трябва да изчакаме след ядене, за да бягаме

Източник: Thinkstock/ Guliver

За целта трябва да определим какво представлява понятието "голяма порция". Това е количество храна, съдържащо повече от 600 калории с няколко грама протеин или месо, въглехидрати, зеленчуци и десерт. Тоест една типична вечеря или голям обяд. 

Ако сте се хранили по такъв начин, то трябва да изчакате три до четири часа преди бягане, защото след обилно похапване, тялото трябва да обработи всичко. 

1336773

Храносмилането изисква доста голямо количество енергия на организма. За да се улесни процесът на храносмилането, тялото насочва приток на кръв към стомаха и други вътрешни органи. Това е и причината да се чувствате сънливи след обилно хранене. Увеличеният приток на кръв към вътрешните органи, означава, че по-малък приток на кръв е на разположение на мускулните групи, като ръце и крака. Когато тренирате се случва точно обратното. Кръвният поток се пренасочва от вътрешните органи към големи групи работещи мускули, за да се осигури необходимата енергия за мускулна контракция. 

 

Когато имате голямо количество храна в стомаха си, бягането е трудно и неудобно, защото тялото ни е заето с преработването на храната. Няма достатъчен капацитет и за двете неща.

Стомашни спазми, болки в стомаха или стомашно-чревен дистрес са най-честите оплаквания, когато се тренира на пълен стомах. 

 

Има атлети, които са тренирали телата си да приемат малки дози храна, по време на тичане. Това им е нужно, когато например пробягват голям маратон и трябва да поемат някакви хранителни вещества в движение. Експериментирането с храненето по време на тренировка, може да ви покаже точно какво количество храна можете да приемете преди бягане. 

 

За най-добри резултати обаче е добре да бягате до три-четири часа след хранене. Особено ако сте се подготвили за интензивна тренировка. 

 Ако тази статия ви е харесала, дайте един лайк на страницата ни във Фейсбук: www.facebook.com/sportuvai.bg

Източник: runnersworld.com
Коментари
Помогни повече българи да спортуват
Добави място за спортуване Досега добавени - 2701
Гласувай!
Места за спортуване
Препоръчани
Най-четени
Спортен Комплекс "Славия"  21 |
5
Фитнес и спа център - Pulse 1  47 |
3.38
Flowin Bulgaria |
5
Виж всички препоръчани места за спортуване