България
Избери друг град
Търси по карта
Търси по Спорт

Готови ли сте да опитате вкуса и аромата на... технологиите?

Прочитания: 148
31.01.2014 13:01 по статията работи: Боян Кърпачев

Изобретиха устройство – убиец на апетита

Източник: Thinkstock/Guliver

Изследователи от Националния университет на Сингапур са създали ново устройство, наречено "електронна близалка". Хай-тек апаратът успява да симулира различни вкусове посредством електрически ток. Това може да доведе до създаване на нов начин за задоволяване на апетита.


Близалката успешно симулира солен, кисел, сладък и горчив вкус. Те могат да се комбинират, за да се възпроизведе реален вкус от живата природа.


Приложенията на изобретението могат да бъдат най-различни. Изследователите смятат, че могат да подобрят технологията, за да добавят плътност в допълнение към усещанията за вкус и мирис. Близалката (която е все още във фазата на прототип), може в бъдеще да се превърне в метод за задоволяване на апетита, без да се прави компромис с диетата.


Друго възможно приложение за близалката е дигитално дегустиране за онлайн поръчка. Така най-добре бихте избрали вкуса на тортата за рождения ден на детето си или колко лют да бъде сосът на пицата ви.  


Електронната близалка може да се използва за борба с пристрастяването към сладките храни и газирани напитки. Свръхконсумацията на такива напитки може да предизвика промени в мозъка, които да доведат до Алцхаймер и рак. Близалката може да помогне с физиологичното симулиране на вкуса на захарта, обаче не успява да предизвика психологическото удоволствие.

 

 

Коментари
Помогни повече българи да спортуват
Добави място за спортуване Досега добавени - 2701
Гласувай!
Места за спортуване
Препоръчани
Най-четени
ДФК "Лъвчетата"  9 |
5
Фитнес и спа център - Pulse 1  47 |
3.38
Тенис клуб "Про Спорт"  11 |
5
Виж всички препоръчани места за спортуване