България
Избери друг град
Търси по карта
Търси по Спорт

Връх Ботев - едно хубаво място за разходка

Прочитания: 1654  3
30.06.2014 16:06 по статията работи: sportuvai.bg

Връх Ботев е идеалното място за  преход през уикенда. Той се намира в Централна България и е лесно да се достигне до него от цялата страна. От градовете Велико Търново, Габрово, Ловеч и Плевен можеда се направи прехода за 1 ден, а от София и другите големи градове, които се намират по-далеч, може да се вземе за 2 дена с нощувка на някоя хижа.

Това е една приятна разходка, особено за тези, които са запалени по планинарството. Но трябва да сте добре подготвени за да се захванете с това предизвикателство, на моменти баирът е стръмен и може да затрудни нетренираните планинари. Но за някой, който често ходи в планините той няма да представлява  голямо затруднение.

Предлагам ви 2 маршрута, които са изпълнени с невероятни гледки, вкусни боровинки и много приятни емоции. Ако решите да качвате върха от северната страна, най-добре е да го направите от Априлци. След града ще стигнете до началото на резервата "Централен Балкан", където има паркинг. Можете да оставите там автомобилите и да започнете покоряването на красивия връх. 1-вият час е в гора, като наклонът е много стръмен. След това излизате от гората и почвате да се движите по полегата месност. Там е т.нар. месност "Северен Джендем" и през летните месеци пътеките са обсипани с боровинки и диви ягоди. Имя няколко поточета, където можете да се охладите и да си налеете вода преди последния голям баир. След като качите върха може да се върнете през хижа "Плевен", където да се подкрепите със супичка преди да се върнете при колите. Ако пътувате от по-далеч, може да пренощувате в хижата, а на следващия ден да качите върха.

Ако решите да качите върха от южната страна за 1 ден ще трябва да сте добре подготвени. Преходът е дълъг и изтощителен. Изходният пункт е на около 6км от Калофер, където има паркинг. След това ви чака изкачване в гората докато не стигнете хижа "Рай". Тя се намира на приказно място, точно срещу водопада "Райското пръскало", който е най-големият на Балканите. Можете да хапнете и да отдъхнете на хижата и след това ви очаква стръмен баир, а на места пътеката се губи и изкачването става с помощта на въже. Ако решите да направите прехода за 2 дена може да си запазите място да нощувате на хижата или да спите на палатки в местността "Паниците", където има кратки еко-пътеки, които можете да посетите.

От където да решите да атакувате този приказен връх, ще останете доволни от гледката. Все пак внимавайте, защото в планината времето е опасно, винаги имайте в себе си запас от вода, зареден телефон и връхна дреха. Също така е хубаво да имате планинска застраховка, която ще ви помогне при евентуален инцидент.


Коментари
Помогни повече българи да спортуват
Добави място за спортуване Досега добавени - 2701
Гласувай!
Места за спортуване
Препоръчани
Най-четени
ДФК "Лъвчетата"  9 |
5
Flowin Bulgaria |
5
ДЮФК Национал 1  4 |
4.5
Виж всички препоръчани места за спортуване