Експериментът от видеото, проведен във видимо домашни условия, показва какво се случва с 20 течни унции, или малко по-малко от 600 мл от най-популярната в света напитка Кока-Кола, подложени на 25-минутно варене в тенджера на котлон.
Кока Кола е една от най-противоречивите напитки, които можете да си купите във всеки един магазин. Всеки може да даде за себе си отговор на въпроса дали му харесва на вкус или не. Освен това сме чували и за всевъзможните различни приложения на газираната напитка - от почистване на ръжда, до премахване на кръв след катастрофи по магистралите. Но задавали ли сте си въпроса какво се случва с Кока-Кола, когато се вари?
Е, ако вие не сте си задавали този въпрос, то поне някой по широкия свят е направил това. И резултатът хич не е лицеприятен. Това, което се случва след 25 минути варене, е да се изпари всичката вода, докато не останат само химикалите и добавките. Всъщност накрая черната, подобна на тиня, маса много наподобява на пестил или черна смола (дзифт).
Тази тъмна маса всъщност влизала в употреба като лечебно средство в Китай. Към остатъците от фруктозо-глюкозния сироп и тайните съставки на Кока-Кола се добавяли джинждифил и лимон, за да се облекчават симптомите на различни заболявания. Силно се надяваме това да са просто спекулации.
Конкретна рецепта гласи: кипнете кенче Кока-Кола с няколко резенчета пресен джинджифил и оставете на слаб огън за няколко минути. Изпиването на все още топлата течност би трябвало да облекчи симптомите на настинка.
Също така варенето на Кока-Кола било полезно за почистване на захабени тенджери и тигани. Ставали като нови.
Но прекалено много се отклонихме от темата. Затова ви предлагам да изгледате клипчето на варене на Кока-Кола:
Още от нас ще намерите на Фейсбук страницата на спортуващите.