България
Избери друг град
Търси по карта
Търси по Спорт

Веселин Овчаров: Да летим над Хаваи бе сбъдната мечта

Прочитания: 209
11.03.2014 09:03 по статията работи: Боян Кърпачев

Това е магия и красота на природата, която рядко може да бъде видяна на друго място

Веселин Овчаров е един от най-добрите български парапланеристи и единственият (засега) спосориран от RedBull професионален екстремен спортист от страната ни. Благодарение на напитката, даваща крила, той успя да посети едно от най-красивите кътчета на планетата. Предаваме ви едно към едно споделените емоции от уникалното преживяване на българина.




Избрахме да посетим Хаваи, защото архипелага от вулканични острови предлага високи, красиви планини, с почти вертикални склонове. В същото време островите се намират в Тихия океан. Именно това тяхно разположение допринесе за атмосферата на нашето приключение.



Ходенето ни до Хаваи бе просто сбъдване на мечта. Ние
сме от далечна България и нямахме представа, че ще ни бъдат дадени визи. В началото дори се съмнявахме, че ще успеем с всички детайли по пътуването. Нямахме представа какви средства ще ни бъдат необходими, нито какъв екип трябва да подготвим. Но въпреки тези предизвикателства цялата организация бе успешна, благодарение на огромния ентусиазъм, с който се впуснахме. Изключително много ни помогнаха всички наши приятели от парапланеристките среди в България и останалите части от света.



П
ристигнахме в Хонолулу (о. Оаху) в началото на месец октомври. Това е, може би, най-подходящият за летене остров от архипелага. Още от първия ден се впуснахме в търсиене на място за летене, въпреки умората от дългия път. Точно тогава се срещнахме с Алекс Коуби, президент на местната летателна  федерация, който по-рано ни помогна да получим визи.



В началото не знаехме какво да очакваме от месните, тъй като това бе първото ни посещение в този регион. За наша радост ни посрещнаха с огромна радост и възхищение. От това си направихме извода, че тук живеят изключително добри и приветливи хора.



С
лед кратък разговор ни показаха една от летателните страни на острова. Това изключително много ни развълнува. Оказа се, че мястото е наистина прекрасно и предоставя перфектни условия за въздушна акробатика.



С
лед двучасов полет кацнахме, изумени от страхотната гледна, на която успяхме да се насладим. Алекс ни сподели, че това е само една малка част от условията, които предоставя островът. Бяхме доста изморени, но въпреки това още на същия ден тръгнахме към Макапу. Заедно с Петър успяхме да летим повече от два часа, наслаждавайки се на синхронната акробатика.



Този екстаз на острова продължи малко повече от 2 седмици, след което имахме възможност да се запознаем с легендарния в летателните среди пилот Хорхе Армирес от Венецуела, добил известност покрай филма "Never Ending Termal". Оказа се, че той живее от години на Макапу. Не се поколебахме да споделим с него преживяванията си до момента. Попитахме го дали на останалите острови в Хаваи съществува още по-красив пейзаж от този, който сме видели до момента. Той се усмихна и ни посъветва да полетим над Мауи, който също предлага страхотни гледки и разнообразни места.

 

За тази цел трябваше да имаме доста късмет, защото обикновено условията са нестабилни, заради силния вятър. Купести облаци често обсипват хоризонта под върха на вулкана, който е част от острова и пречат на безопасността на полета. За сметка на това е много красив ефектът да летиш над облаците и да виждаш кратери от вулкана. Това е магия и красота на природата, която рядко може да бъде видяна на друго място.

 

1214852
Jorge Atramiz / Red Bull Content Pool


Само толкова ни трябваше и още на следвашия ден екипът се насочи към Мауи. Там, благодарение на нашия приятел Сами, се настанихме при Тим, който живее точно в подножието на вулкана! Още с пристигането екипът беше опиянен от гледката и потенциала на мястото. Беше ни обяснено как да се предвижваме и по какъв начин да разпознаваме условията, които ни предоставя времето. Всичко това е много важно, особено когато говорим за остров, на който има огромен вулкан на над 3 хиляди метра височина. Жизнено важно бе да узнаем за редицата странни аномалии и локални ефекти на метерологията.



Бяхме предупредени, че дори местните много рядко успяват да летят от този вулкан. Има много хора, които идват специално за този полет, прекарвали са седмици, и в крайна сметка не са успявали да полетят дори веднъж!



Н
ие имахме удоволствието и невероятния късмет да се наслаждаваме повече от седмица на уникални акробатични полети на хиляди метри над кратерите по време на изгревите и залезите в Хаваи. Това определено беше специален момент, нещо като сбъдната мечта, която съществува само във фантазията на всеки летящ човек.



След около 10 дни вече започнахме да свикваме с този приказен рай. В един момент попитахме Тим дали изобщо е възможно да съществува по-специално и по-красиво място от това в Хаваи? Определено не очаквахме да чуем отговор "Да!"...

 

1214851
Jorge Atramiz / Red Bull Content Pool

 

Очаквайте продължение...

Коментари
Помогни повече българи да спортуват
Добави място за спортуване Досега добавени - 2701
Гласувай!
Места за спортуване
Препоръчани
Най-четени
"Red Salsa Team"  2 |
3.33
ДЮФК Национал 1  4 |
4.5
Школа "Salsa con Miguel" на Мигел Родригес 1 |
5
Виж всички препоръчани места за спортуване