България
Избери друг град
Търси по карта
Търси по Спорт

Пещерен клуб "Стринава"

Прегледан 457 пъти
Бъди първият, ДОБАВИЛ В ЛЮБИМИ
Адрес: Дряново, Дряново, ул.”Стефан Стамболов” № 7
Тел.: 0676 7 23 32
Email: bacho_kiro2@abv.bg
Условия за хора с увреждания: НЕ
Спортове
Пещерно дело
Обща информация

Спелео клуб “Стринава” към Туристическо дружество “Бачо Киро” гр. Дряново/

Преди хиляди години, пещерите са привличали вниманието на първобитния човек.В тях той се чувствал защитен от природните стихии и дивите зверове.

Дряновският край сплита много филизи от историята и едно невероятно съчетание на скални венци, пещери, дълбоки речни корита, платовидни форми, изключително разнообразие на растителен и животински свят. Град Дряново е неразривно свързан с изучаването на пещерите и историята на пещерното дело в България.

Още със създаването на Туристическо дружество “Бачо Киро” през 1925 год.негови членове са посещавали пещерите в района.През 1937 год.археолога Рафаил Попов изследва пещерите в района на Дряновския манастир.Неговото присъствие провокира членовете на туристическото дружество да основат клон на Българското пещерно дружество.Това става м.април 1937 год.за председател е избран .......... Стоянов Бачев. Изготвен е устав, който е изпратен в Българското пещерно дружество.Членове в местния клон са кмета на с. Царева ливада, инж.Бурнев, Иван Никоевски и някои от членовете на Туристическо дружество “Бачо Киро”. С голям ентусиазъм започва откриване и описване на пещери в района.През тази година заедно с железарска работилница “Здравина” започва работа по благоустрояване на “Малката пещера”/Бачо Киро/.Изграден е малък ВЕЦ, който захранва с електричество пещерата и същата започва да се посещава.Клон пещерно дружество Дряново съществува до края на 1940 година.

Новата история на пещерното дело в Дряново започва през пролетта на 1967 год.Ентусиасти-туристи се събраха и учредиха пещерен клуб “Стринава” към Туристическо дружество “Бачо Киро”. За председател на клуба беше избран Ганчо Донев , секретар Михаил Генев и членове Николай Бузев,Тодор Иванов, Милко Велков, Илия Никоевски, Гица Игнатова, Мария Чочева, Христо Христов, Иван Долапчиев.Поради липса на материална база и компетентни инструкторски кадри в първите години дейността на клуба беше слаба. Постепенно с набавяне на необходимата алпийска материална база, клуба се стабилизира и подобри своята дейност.Всичко това стана с активната подкрепа на Бюрото на ТД”Бачо Киро” и секретаря на дружеството Иван Долапчиев.

От своето създаване членовете на клуба са проучили и картирали десетки пещери в района на общината и страната.За председател в този период е избран Тотьо Тотев и зам председател Милко Велков.В периода 1980-1988 год. клуба се ползва с международна известност .Покорени са 120 метровия отвес и 3 км. галерии на “Рудицкие пропадане”, 80 метровата пропаст “Пиковая дама”, посетени са пещерите “Катержинская”, “Балцарска”, “Домница” и др. Чехословакия, “Алба Регия” в Унгария и няколко пещери в Румъния.Проведена е и експедиция в Полша.

Дряновският клуб неколкократно е бил домакин на пещерняци от Чехия, Унгария, Румъния и Полша.

През периода 1990 до 1996 год.председател на клуба е Милко Велков. Тук трябва да намерят място имената на Иван Долапчиев/починал/, Михаил Генев/починал/, Илия Никоевски/починал/, Йордан Тодоров/починал/, Николай Тотев, Николай Павлов/починал/, Ваньо Станев, Иван Христов, Дончо Цанев, Дончо Нанев, Димитър Тилкиев, Стефан Томев, Иван Мойсев, Христо Суванджиев, Дияна Христова, Атанас Атанасов, Тодор Иванов, Николай Бузев, Илияна Минчева, Венцислав Панев, Станислав Стоянов и др.отдали на пещерното дело години от своя живот.

От 1996 год. до сега председател на клуба е Ваньо Станев.Клубът е оборудван с всичко необходимо- модерна алпийска техника, осветление и др.за провеждане на учебно-тренировъчна и изследователска дейност.През този период са обучени 36 нови спелеолози.Клубът има 16 члена действащи пещерняци, аварийно спасителен отряд от 7 спасители в пещери и пропасти и е редовен участник във всички прояви от Държавния спортен календар и международните прояви на БФС .

41 години от създаването на клуба, е от най-активните клубове на Туристическо дружество “Бачо Киро”.Пещерняци участват в туристически и природозащитни дейности от календара на дружеството.Основни помощници са при стопанисването на благоустроена пещера “Бачо Киро”, туристическите обектите в района на Дряновския манастир стопанисвани от дружеството, активни участници са при изграждането на туристически и еко пътеки, както и в подготвянето и издаването на рекламни материали. Многократно пещерняци са участвали в спасителни акции организирани от МВР и други институции.

Спелео-клуб “Стринава” получава административна, методична и финансова подкрепа от СТД”Бачо Киро” и има обществен авторитет в гр. Дряново, областта и страната.

Локация на картата
Съобщи за неточност
Всички места за спортуване
Коментари
Помогни повече българи да спортуват
Добави място за спортуване Досега добавени - 2701
Гласувай!