България
Избери друг град
Търси по карта
Търси по Спорт

14 стратегии как да изпълним фитнес целите си (част I)

Прочитания: 467
14.02.2014 16:02 по статията работи: Елена Стайкова

Източник: Thinkstock/Guliver

Често се случва да си поставим цели (особено новогодишни), постигането на които зарязваме скоро, след като сме започнали. Ако сте решили, че искате да влезете във форма или да подобрите физическото си състояние, има начини да успеете да се придържате към плана и тренировките си и да постигнете желаните резултати. Ето няколко стратегии за справяне с най-честите спънки пред мотивацията ви:

 

 

 

 

Поставете си ясни и изпълними цели

 


Тренировъчният ви план трябва да се състои от ясно определени цели, което ще ви помогне да следите прогреса си и да постигнете желаните резултати.

 

 

Запишете на лист хартия малките (и лесно изпълними) стъпки към целта ви – например "Искам да увелича темпото си на бягане" или "Искам да бягам двойно по-дълго със същата скорост, с която съм бягал досега", вместо по-неопределеното "Искам да бъда по-издръжлив".

 

 

 

 

Напредвайте постепенно

 


Увеличавайте темпото, големината на тежестите или броя на повторенията постепенно.Тренирайте с едно определено темпо в продължение на една седмица. Ако виждате, че се справяте добре, увеличете малко натоварването през следващата седмица. По този начин ще дадете достатъчно време на тялото си да се адаптира към новото и в същото време ще можете да продължавате да напредвате.

 

 

 

 

Наградете усилията си

 


След като успеете да постигнете някоя от целите си, не забравяйте да си дадете награда за добрата работа. Изберете нещо, което няма да наруши това, което сте постигнали. Отидете на масаж, купете си ново допълнение към спортния ви екип, отделете време за дълго отлаганата среща с някой приятел. Веднъж получил награда за добрите резултати, мозъкът ви ще започне да свързва полагането на усилия с още повече удовлетворение.

 

 

 

 

Определете мотивите си

 


Кое ви кара да прекарвате толкова време в тренировки? Дали е желанието да имате добре оформени мускули, да изглеждате страхотно в бански или да влезете в по-малък номер дреха? Ако искате движението и спортът да бъдат част от живота ви, а не просто 30-дневно усилие, което полагате през май, за да имате стегнат корем за морето, то е добра идея да имате по-сериозни и дългосрочни мотиви. Подобряването на здравето, намаляването на риска от заболявания, създаване на добро самочувствие и чувство на удовлетворение и щастие са само някои от страхотните ефекти от спортуването. Желанието за постигането и поддържането им ще ви дава стимул да продължавате, дори и след като постигнете по-краткосрочните си цели.

 

 

 

 

Поискайте помощ

 


Ако ви е трудно да се справите с някоя част от тренировката си, не се колебайте да потърсите помощта на треньор. По-опитният от вас може да ви даде полезни насоки и съвети, които да ви улеснят, както и да ви покаже къде грешите или да ви даде алтернативни идеи.

 

 

 

 

Разнообразявайте тренировката си

 


Ако вдигането на тежести или бягането на пътеката започват да ви омръзват, опитайте да разнообразите програмата си със други видове спорт. Пробвайте танци, йога, плуване, скално катерене, ски или сноуборд. Колкото по-интересна и разнообразна е тренировката ви, толкова по-приятно ще бъде да спазвате плана си.

 

 

 

 

Направете си график

 


За да използвате максимално добре времето си и да спрете да се оправдавате, че сте заети, си направете седмичен график, като обърнете внимание на дните и времето, когато се чувствате най-добре за тренировка.

 

 

Коментари
Помогни повече българи да спортуват
Добави място за спортуване Досега добавени - 2676
Гласувай!
Места за спортуване
Препоръчани
Най-четени
Спортен Комплекс "Славия"  21 |
5
Школа "Salsa con Miguel" на Мигел Родригес 1 |
5
Училище за танци "Огледало" - Варна Тауърс |
4
Виж всички препоръчани места за спортуване