България
Избери друг град
Търси по карта
Търси по Спорт

10 начина да се влюбиш във фитнеса

Прочитания: 929
20.03.2017 14:03 по статията работи: Sportuvai.bg

10 начина да се влюбиш във фитнеса

 

 

 

1879665

 

Втриса са те само при мисълта, че пак ще се наложи да блъскаш в залата? Или пък приемаш спорта като необходимото зло и всеки път си налагаш да го правиш? Време е да изпиташ малко удоволствие от тази полезна дейност.

 

Добрата новина: възможно е тренировките да се превърнат в твоя страст. Сигурно се подсмихваш и си припомняш всички онези пъти, когато на път за залата си спирала в първото кафене и си си поръчвала най-шоколадовото и най-голямо парче торта. Или пък си забравяла сака си толкова дълго, че накрая просто се отказа да ходиш. Посъветвахме се с наши читателки и експерти и ти представяме 10 начина да се влюбиш във фитнеса.

 

ПОСТАВИ СИ ЦЕЛИТЕ
Може и да си го чувала поне сто пъти преди, но правила ли си го някога? Повечето хора изоставят заниманията си, или губят интерес, само защото не са знаели какво искат, когато са започвали. Преди да си купиш карта, е добре да си наясно върху какво държиш да работиш – дебелото дупе или увисналия корем. Общото: "Искам да отслабна и да съм във форма” не е достатъчно конкретна и силна мотивация. Всеки път когато ти хрумне да пропуснеш тренировка, си припомняй налетите си задни части или коремните тлъстинки, заради които колежките те питат: "Ти да не си бременна?”

ХОДИ С ПРИЯТЕЛКИ ИЛИ ГАДЖЕТО СИ
Понякога самостоятелното блъскане може да е ужасно скучно. Но когато го превърнеш в малко събиране на приятели, няма дори да забележиш как времето минава. Скорошно американско проучване показа, че хората, посещаващи залата с някой друг, се отказват 10% по-малко от тези, които ходят сами. Така че навий любимия си да прекарвате част от времето си заедно във вдигане на гирички (вместо бирички), или си устрой подвижна клюкарница с най-добрата си приятелка, с която може да обсъдите последните новости, тичайки в близкия парк.

РАЗНООБРАЗИ ФИТНЕС БЮФЕТА
Представи си, че фитнес програмата, която изпълняваш, е част от едно меню, а не задължителна диета. Когато става дума за тренировки, едно от най-важните неща е разнообразието и всяко упражнение може да бъде правено по няколко начина. Това включва и пренасянето на разтягащите движения от залата в някоя тревна площ.

Не се страхувай от новото.Всеки фитнес център предлага разнообразие от часове с различни програми, някои от които звучат много интересно. Какво от това, че отдавна си открила таебото, което сякаш е правено за теб. Посети и някой клас по йога или боди пъмп. Няма да загубиш нищо.

 

ВКЛЮЧИ МУЗИКАТА
Комбинацията от любимата ти музика и физически упражнения може да бъде много забавна. Това кара времето да минава много по-бързо и ускорява темпото на заниманията ти. Тичането навън или карането на велосипед става доста по-приятно, ако го правиш в ритъм с mp3-плейъра си.

МИСЛИ ПОЛОЖИТЕЛНО
Голяма част от ефекта на упражненията се изковава в главата ти. Ако мислиш, че те чака безкрайно досадно потене, точно това ще ти се случи. Но когато си казваш: "Стягам се с всеки път”, или: "Усещането е страхотно, изглеждам супер”, нещата се случват от самосебе си. При физически натоварвания се произвежда хормонът на щастието ендорфин и се регулира серотонинът, а това повдига настроението. Затова колкото повече си в залата, толкова по-добре се чувстваш.

ВЛЕЗ В ОТБОРА
Момчетата ритат от време на време в неделя, така че защо не предизвикаш приятелките си да отидете и вие в стария училищен двор? Може да поиграете било баскетбол, било волейбол, а защо не и позабравената народна топка. Тези игри ти носят гарантирано удоволствие, а освен това не струват абсолютно нищо.

СКОЧИ ВЪВ ВОДАТА
Плуването е фантастичен начин да се упражняваш. То спомага за тренирането на сърдечно-съдовата система и стяга основни мускулни групи. Редовните занимания с плуване имат и още едно предимство, което рядко се споменава. Синият цвят на басейна ти помага да релаксираш и освен чисто физическите предимства ти печелиш и на друго ниво.

ИЗЛЕЗ НАВЪН
Сега точно е времето да отидеш на ски, а ако не си запалена скиорка, можеш да си правиш дълги разходки в планината. Дори и да си свикнала с петте километра на пътечката във фитнеса, в някой хубав ден нищо не ти пречи да ги пробягаш или изходиш навън. Там красивата природа ще ти даде доста по-голяма наслада от телевизора в залата, който обикновено е пуснат на FTV и показва дългокраки манекенки, разхождащи ултраскъпи дрехи на анорексични тела.

МИСЛИ КАК ЩЕ СЕ ЧУВСТВАШ В КРАЯ
Следващия път, когато правиш третата серия от 30 упражнения и ти идва просто да си вземеш кърпата и да си ходиш, спомни си за еуфоричното настроение, което ще те обхване, когато всичко свърши. Това ще те накара да се задвижиш още по-бързо. Понякога е много трудно да запазиш ритъма, но веднъж след като човек почувства разликата и види подобренията по собственото си тяло, се чувства мотивиран да продължи да върви напред.

ИЗЧИСЛИ КОЛКО КАЛОРИИ ГОРИШ ЗА 1 ЧАС

Аеробика (средно темпо): 310
Баскетбол за 1 час: 450
Билярд: 110
Бокс: 349
Боулинг: 169
Бягане: 662
Волейбол: 390
Йога: 286
Колоездене: 360
Скачане с въже: 905
Ски: 485
Тае бо: 790

Тенис: 610
Ходене: 125
Фитнес (умерена тренировка): 372

 

 

Коментари
Помогни повече българи да спортуват
Добави място за спортуване Досега добавени - 2701
Гласувай!
Места за спортуване
Препоръчани
Най-четени
Ски зона "Банско"  9 |
3.5
Плувен басейн на НСА "В.Левски"  11 |
4.5
Айкидо клуб "Славия"  13 |
5
Виж всички препоръчани места за спортуване