България
Избери друг град
Търси по карта
Търси по Спорт

Да си изберем йога

Прочитания: 663
15.07.2013 11:07 по статията работи: Александра Цанкова

Източник: Thinkstock/Guliver

Медитация, релаксация, дълголетие, добро здраве. Все неща, които свързваме с йога практиката. Несъмнено тя ни носи душевен и физически комфорт в големи дози, но често сме изправени пред дилемата кой вид е най-подходящ за нас. Е, надяваме се със следващите редове ще ви помогнем да се ориентирате в духовното пространство.

 

 

Хатха йога

Това е един от най-разпространените видове йога – тя е в основата и на други клонове като Ащанга, Кундалини, Бикрам и др. Хатха йога е предимно за начинаещи, като цели да запознае ученика с различните пози и движения, характерни за този вид практики. По принцип упражненията се изпълняват бавно и се набляга на дишането.

 

 

Виняса йога

Това е клон на Хатха йогата, който набляга най-вече на серията "Поздрав към Слънцето" - 12 последовтелни пози, които свързват движение с дишане в специфичен баланс. Тези упражнения разтягат и развиват едновременно мускулите в цялото тяло и са идеален начин за подобряване на еластичността и издържливостта при начинаещите.

 

 

Кундалини йога

Този вид йога съчетава дихателни практики, медитация, мантри (пеене), мудри (позиции на ръцете) и йога пози, за да събуди латентната енергия във всеки от нас и да я извиси по гръбнака до 7-мата (най-горната) чакра. Според много практикуващи Кундалини йога подобрява ума, преборва депресията, увеличава гъвкавостта и заздравява тялото. Препоръчваме я на тези, които се интересуват повече от философията и духовната страна на йога.

 

 

Бикрам йога

Още позната като "гореща йога" Бикрам йога добива все повече популярност в развитите страни. Тя се състои от 26 пози, изпълнявани в гореща стая (при температура от 35-37 градуса по Целзий). Целта на този вид йога е да пречисти телата ви от токсините и максимално да разтегне мускулите ви. Подходяща е както за начинаещи, така и за напреднали и за хора, възстановяващи се от травми.

 

 

Ащанга йога

В Ащанга упражненията са по-силови и се изпълняват по-бързо. Ако целта ви е да се отървете от някое друго килце, докато в същото време развивате координацията и гъвкавостта си, това е йогата за вас. Разбира се, адекватна предварителна подготовка е необходима преди да се впуснете направо в Ащанга йога.

 

 

 

Още полезни съвети можете да на нашата Фейсбук страница.

Коментари
Помогни повече българи да спортуват
Добави място за спортуване Досега добавени - 2701
Гласувай!
Места за спортуване
Препоръчани
Най-четени
ДФК "Лъвчетата"  9 |
5
Школа "Salsa con Miguel" на Мигел Родригес 1 |
5
Плувен басейн на НСА "В.Левски"  11 |
4.5
Виж всички препоръчани места за спортуване