България
Избери друг град
Търси по карта
Търси по Спорт

Не перете спортния си екип с омекотител

Прочитания: 668
22.03.2016 14:03 по статията работи: Sportuvai.bg

Източник: Thinkstock/Guliver

Повечето спортни облекла в днешно време са направени от материя, която дърпа потта и държи влагата далеч от тялото.

 

Това не само помага за регулиране на комфортна температура на тялото по време на тренировка, но и гарантира, че потта няма да остане върху кожата за твърде дълго.

 

"Влагоабсорбиращите тъкани не се съчетават добре с омекотители, тъй като препаратите могат да намалят "ефективността” на спортните облекла, например задържането на потта.

 

Но прането не е единственият начин, по който можете да съсипете фитнес екипировката си. Най-лошият и най-често разпространен сред навиците на хората е оставянето на потния анцуг за дни в коша за пране или в сака за фитнес. Този навик позволява на бактериите да се размножават.

 

Изследвания от д-р Крис Калеварт от Университета в Гент, Белгия, помогнаха за откриването на бактерия, наречена " micrococci”, която се разпространява в коша за пране.

 

Учените установиха, че именно бактерията може да е причина за трайна лоша миризма на спортния ви екип, от която не можете да се отървете дори след пране. Проблемът остава, тъй като екипировката ви за спорт трябва да се пере на не повече от 40 градуса, за да се запази материята, но бактериите умират на много по-високи температури, предупреждават специалистите.

 

Изтoчник /БГНЕС

Коментари
Помогни повече българи да спортуват
Добави място за спортуване Досега добавени - 2701
Гласувай!
Места за спортуване
Препоръчани
Най-четени
Айкидо клуб "Славия"  13 |
5
Flowin Bulgaria |
5
Фитнес и спа център - Pulse 1  47 |
3.38
Виж всички препоръчани места за спортуване