България
Избери друг град
Търси по карта
Търси по Спорт

Защо йогата е добра за детето ви?

Прочитания: 599
09.12.2010 16:12 по статията работи: Петя Дикова

Йогата не е само за възрастни, напротив. Вижте плюсовете й в развитието на децата

Не си мислете, че като не ходят на работа или не носят брачна халка, децата нямат поводи да бъдат стресирани и напрегнати. В средата, в която са принудени да живеят, те често играят роля на "отдушник" за нервите ни, понякога дори без да си даваме сметка за това.

Така че, ако искате да помогнете на вашето хлапе да се чувства спокойно и да бъде здраво, запишете го на курсове по йога още докато е малко.

Йога за тялото

Доказано е, че малчуганите, които се занимават с йога практики, умеят да контролират поведението си, по-подвижни са и тялото им е значително по-гъвкаво от това на другите деца.

Добре е да знаете също, че йогата за деца се различава от тази, която практикуват възрастните. Подходяща поза (асана) за малките, например, е "дървото" (с вдигнати нагоре ръце и допрени длани, а единият крак е поставен от вътрешната част на бедрото) и като цяло – всички балансиращи пози, които им помагат да се успокоят и да се чувстват по-сигурни в себе си, докато изучават света.

Йога за въображението

Истината обаче е, че не всички деца с радост приемат посещенията на йога класове. Тайната да накарате своето да пожелае това е да му обясните колко са популярни тези занимания сред приятелите му (което няма да е лъжа в никакъв случай) и задължително, че ще бъдат много забавни.

Научете се самите вие да изпълнявате основните пози и му ги покажете, за да не се страхува да практикува йога само. Обяснете му, че в курса винаги може да си намери другарче, с което да "работи" по упражненията. Така ще развиете и чувството за екипна дейност у малчугана.

Големият проблем обаче остава "затварянето на очите", което е необходимо при някои асани. Вместо да мъчите детето, кажете му да си представя хубави и приятни неща, докато е "лишено от зрение". Познайте какво ще развие по този начин – разбира се, въображението си.

Йога за тях, не за вас

Не на последно място: не тормозете йога-инструктора с "ваши лични наблюдения" за това какво може и не може да прави хлапето.

Ще останете наистина учудени като видите на какво в действителност е способно то. Оставете го да развива тялото и ума си и се доверете на експерта в тази област.

Коментари
Помогни повече българи да спортуват
Добави място за спортуване Досега добавени - 2701
Гласувай!
Места за спортуване
Препоръчани
Най-четени
Тенис клуб "Про Спорт"  11 |
5
ДФК "Лъвчетата"  9 |
5
Be Shape Studio  5 |
5
Виж всички препоръчани места за спортуване