България
Избери друг град
Търси по карта
Търси по Спорт

Защо трябва да медитирате

Прочитания: 394
27.09.2014 10:09 по статията работи: Деси Иванова

Източник: Thinkstock/Guliver

Медитацията не е нещо лесно. Вместо да седите с кръстосани крака, вероятно искате да гледате телевизия или да правите нещо друго. Но след като разберете невероятните ползи от медитацията, ще промените мнението си. Ако отделите само няколко минути от своето ежедневието, ще подобрите здравословното си състояние, ще успокоите ума, ще подобрите продуктивността си и още куп неща. Ето 3 ползи, които медитацията ви дава:

 

1. Щ1396549е чувствате по-малко болка

Учени изследвали как мозъка реагира на болка, преди и след медитация. За целта, всички участници били прегледани на магнитен резонанс. Само за 4 дни, учените установили, че медитацията намалява нивата на болка. Участниците отчели, че неприятното усещане намаляло с 57% след като те започнали да медитират. Изследователите открили, че това се получава, защото хората се научили да успокояват мозъка си. Именно той ни казва как да определим дадено чувство или усещане. 

 

2. Контролирате безпокойството

Медитирайте и ще бъдете повече в момента. Това автоматично изключва притеснения за бъдещето и миналото. Независимо дали сте допуснали грешки, предстои ви важна среща или сте под напрежение, медитацията успява да ви успокои. Проучване разгледало близо 100 пациента, страдащи от хронична тревожност. Само след 8 седмици, практикуване на медитация, те понижили нивата си на стрес. Това се дължало на намалените нива на кортизол. 

 

3. Прави ви щастливи

Тази година д-р Джон Хогинс открил, че медитацията оказва същото въздействие върху хората, страдащи от депресия, като антидепресантите. За разлика от лекарствата, по време на медитация няма странични ефекти. Хората, които медитират редовно са много по-щастливи и свободни. 

 

Ако тази статия ви е харесала, дайте един лайк на страницата ни във Фейсбук: www.facebook.com/sportuvai.bg

Източник: www.mensjournal.com
Коментари
Помогни повече българи да спортуват
Добави място за спортуване Досега добавени - 2701
Гласувай!
Места за спортуване
Препоръчани
Най-четени
"Red Salsa Team"  2 |
3.33
Ски зона "Банско"  9 |
3.5
ДЮФК Национал 1  4 |
4.5
Виж всички препоръчани места за спортуване