България
Избери друг град
Търси по карта
Търси по Спорт

Колко яйца трябва да консумирате на ден

Прочитания: 534
29.09.2014 18:09 по статията работи: Деси Иванова

Яйцата са добър източник на хранителни вещества, но също така имат и много висок холестерол. Въпреки че са важен компонент от балансираната диета, те имат предимства и недостатъци. Преди да решите какъв да е броят на яйца, които трябва да приемате седмично, ще ви запознаем с няколко факта за този продукт. 

1399716

1. Хранителна стойност:

Яйцето всъщност представлява един малък инкубатор за пиле. Именно заради това съдържа всички нужни хранителни вещества, нужни им да растат. Те са най-евтиния източник на животински протеин и съдържат големи количества холин - елемент важен за мозъка. Яйцата са богати на йод, витамин А, витамин В2 и витамин D. 

 

2. Холестерол

С течение на годините, яйцата са били разглеждани с доста негативи, заради високите нива на холестерол в жълтъка. Едно яйце съдържа повече от половината от дневната доза холестерол. Затова не се препоръчва на човек, с проблеми със сърцето да изяжда повече от едно яйце дневно. Всъщност холестерола е важно вещество, което нашия черен дроб произвежда. Той се използва в производството на различни хормони, които регулират репродуктивната ни система. Когато консумираме храни, богати на холестерол, черният ни дроб произвежда по-малко количество холестерол. Това уврежда функцията му.

 

 Затова сами преценете какво да бъде седмичното ви количество яйца. Някои проучвания сочат, че не трябва да се превишава приема на 6 яйца дневно, а според друго, ако избягвате жълтъците може да консумирате колкото желаете. Все пак избора е във вашите ръце. 

 

 

Ако тази статия ви е харесала, дайте един лайк на страницата ни във Фейсбук: www.facebook.com/sportuvai.bg

Източник: healthmeup.com
Коментари
Помогни повече българи да спортуват
Добави място за спортуване Досега добавени - 2701
Гласувай!
Места за спортуване
Препоръчани
Най-четени
Айкидо клуб "Славия"  13 |
5
Плувен басейн на НСА "В.Левски"  11 |
4.5
Ски зона "Банско"  9 |
3.5
Виж всички препоръчани места за спортуване