България
Избери друг град
Търси по карта
Търси по Спорт

Бягане за начинаещи

Прочитания: 918
08.12.2016 10:12 по статията работи: Sportuvai.bg

Бягане за начинаещи

Защо пък бягане?

1805830

 • Каквото и да ви разправят, това е най-естественият спорт. Приматите и първобитният човек със сигурност не са практикували каланетика, футбол или тае-бо.
 • Това е най-евтиният спорт – не изисква игрище, членска карта, скъпа екипировка или координация с партньор.
 • Аеробните спортове (заедно с плуване и колоездене) са единственият ефективен начин за превенция на заболявания на сърдечно-съдовата система, а България е №1 в Европа по смъртност от тях.
 • Бягането е трамплин към всеки друг спорт или активност. Изгражда издръжливост и ако бягате добре, може да скочите на произволен спорт с голямо предимство.
 • Никога не е късно да почнете, и трябва да знаете, че най-добрите бегачи на дълги разстояния са възрастни. До скоро световният рекорд по маратон принадлежеше на 37-годишен мъж.
 • Това е единственият спорт, в който може да участвате на състезание редом със световен шампион.
 • Ако бягате сериозно, трябва да поддържате високовъглехидратна диета, което означава да се наслаждавате на най-вкусните храни, които можете да си представите.
 • Честно казано, голям лукс е да имате тяло, което може, ако реши, в произволен ден да избяга 40-50 километра.

Какво ми трябва, за да почна да бягам?

1805834

 • Най-трудна е първата стъпка, а именно да се решите и да отидете до място, където може да се бяга.
 • За първите няколко пъти не ви трябват специални обувки, после може да се замислите да си купите (някакви) маратонки.
 • Памучните тъкани задържат влага, затова ползвайте полиестерна тениска и шорти или клин.
 • За измерване ползвайте приложения като SportsTracher , които са безплатни и ще ви мотивират, защото виждате как се представяте с хора от вашата възраст или се сравнявате с приятели.
 • След време, когато разберете нуждите си, се замислете за допълнителни инвестиции: очила, шапка, пулсомер, ветро/водоустойчиво яке, компресиращи чорапи.

 

Ако съм започнал, какво следва?

1805833

След като почнете да бягате, издържите 10 минути, направите първите си 5 км за 30-40 минути, после почвате да търсите 10. Идва следващото логично нещо - полумаратон (21.1 км). Избягването на маратон (класическата дистанция м/у градчето Маратонас и Атина е 42.195 метра) не е кой знае колко трудно, но изисква поне 4-месечна програма. След маратоните идват ултрамаратони, което е дистанция от 80, 100 или 150 км, но това е тема за друг разговор.

Как да избягате маратон в 3 лесни стъпки:

1805835

 1. Дори да не сте бягали никога, започнете да тичате бавно и тичайте толкова, колкото можете. Дори да са 5 или 10 минути, това не е срамно. Ако тичате в парк, съвсем нормално е да ходите по баирите, докато развиете сила.
 2. Тичайте през ден (или поне 4 пъти в седмицата - най-лесно е вторник, четвъртък, събота и неделя) и увеличавайте с 10% времето всеки път, докато не достигнете 1 час. Ако първия път сте избягали 10 минути, втория 11, третия 13, четвъртия 15. и т.н.
 3. След като вече бягате комфортно по 45 минути в няколко поредни дни, отворете runnersworld.com и си изберете програмa за тренировка на 10км, след това полумаратон (21.1 км) или маратон (42.2 км). Знайте, че по-големи разстояния се постигат по-лесно на състезания. Дори да не сте бягали 21 км, на организирано състезание ще се справите.)

Отслабва ли се? Мога ли да отслабна?

1805838

Да. Дебели бегачи няма, но ако почвате да бягате само и единствено, за да отслабнете, няма да бягате дълго. Трябва бягането да ви харесва. Всеки човек трябва да си намери своя спорт.
Ако първоначално ви се стори тъпо, трябва да знаете, че с бягането започвате да усещате позитивните ефекти (естествен апетит, концентрация, намален стрес, по-ползотворен сън, повдигнат тонус) поне месец след като сте почнали.

Не е ли вредно за ставите/краката?

1805837

Не. Статистически е един от най-безопасните спортове (за аматьори) и с най-малко травми, а дори да стане беля, медицината в това отношение е много напреднала. Винаги помнете: далеч по-здравословно е да бягате, отколкото да седите вкъщи.

Няма ли да ми станат дебели краката (въпрос, най-често задаван от жени)?

Не. Маратонците са едни от най-атлетичните хора (не ги бъркайте със спринтьорите, които приличат на тежкоатлети), а при жените хормонът на растежа не се генерира както при мъжете, така че ако бягате на дълги разстояния, краката ви никога няма да станат мускулести.

Абе не е ли скучно?

1805836

Не. Ако имате програма, всеки километър има някаква цел и изпълнението й изисква внимание и концентрация, т.е. не е скучно. Ако тренирате за нещо дълго като маратон или полумаратон, трябва да бягате 5-10 часа на седмица, което ви оставя много "свободно" време за съзнанието. Вземете си смартфона с вас и опитайте да слушате музика, радио, подкастове или аудиокниги, така във времето за тренировка може да научите много неща.

Къде да бягам?

1805831

 

Всеки парк с обиколка 1 км става. В София това са Борисовата градина, Южния парк, Западния парк и, разбира се, панорамната пътека на Витоша. Всеки междуградски път с по-малко коли също е ОК.

 

Коментари
Помогни повече българи да спортуват
Добави място за спортуване Досега добавени - 2701
Гласувай!
Места за спортуване
Препоръчани
Най-четени
Ски зона "Банско"  9 |
3.5
ДЮФК Национал 1  4 |
4.5
Училище за танци "Огледало" - Варна Тауърс |
4
Виж всички препоръчани места за спортуване