България
Избери друг град
Търси по карта
Търси по Спорт

Трябва ти вдъхновение? Тренирай!

Прочитания: 1933
22.01.2017 11:01 по статията работи: Стефан Крекманов

Хората, които спортуват, мислят по-креативно

Спортуващите мислят по-креaтивно. Това е заключението, до което стига когнитивната психоложка Лоренца Колцато, след изследването, направено от нея. 

 

Разходи се

 

Знае се, че автори като Сьорен Киркгор, Хенри Джеймс и Томас Ман са се разхождали преди да седнат зад бюрото си. Очевидно, това им е помогнало да стигнат до нови идеи и прозрения. Но възможно ли е наистина да се докаже научно, че физическото натоварване прави творческото мислене по-лесно?

 

Дивергентно и конвергентно мислене

 

За да разбере, Колцато проверила дали редовните тренировки могат да помогнат на двете съставки на креативността: дивергентно и конвергентно мислене. Дивергентно мислене означава, да се измислят възможно най-много решения за един проблем. Конвергентното пък значи да се намери едно единствено правилно решение за даден проблем.

 

Време за мислене

 

Психоложката дала задачи изискващи творческо мислене на две групи хора. Едните тренирали поне четири пъти седмично, а другите - по малко или изобщо не го правили. Първата задача била, да се намерят алтернативни форми за използване на нещо. В случая била химикалка. Това е последвано от допълнителни задачи. Доброволците трябвало да свържат три думи - време, коса и разтягане, като общото между тях, трябвало да е думата "дълго". 

 

Здраво тяло = здрав разум

 

На допълнителните задачи трениращите се представили много по-добре от нетрениращите. Колцато: "Смятаме, че движението подобрява способността на човека да мисли гъвкаво, но само ако тялото е свикнало на движение. В противен случай, енергията за мислене отива изцяло в движението". Колцато вярва, че тези резултати подкрепят класическата идея за "здрав ум в здраво тяло". Редовните тренировки могат да насърчат творчеството по естествен и здравословен начин.

Източник: http://www.sciencedaily.com
Коментари
Помогни повече българи да спортуват
Добави място за спортуване Досега добавени - 2701
Гласувай!
Места за спортуване
Препоръчани
Най-четени
Школа "Salsa con Miguel" на Мигел Родригес 1 |
5
Be Shape Studio  5 |
5
Тенис клуб "Про Спорт"  11 |
5
Виж всички препоръчани места за спортуване