България
Избери друг град
Търси по карта
Търси по Спорт

Опитай: нови зимни предизвикателства

Прочитания: 1370
11.12.2010 13:12 по статията работи: Петя Дикова

Студеният сезон не трябва да е непременно скучен, напротив. Ето няколко спортни идеи, които да пробваш тази зима

Време е за ски! Зимата официално е тук, готова да предложи запомнящи се емоции.

Ако традиционното каране на ски обаче е започнало леко да ви омръзва, искате да разнообразите сноуборд-спусканията си или просто се чудите как да уплътните по-забавно студения сезон, имаме няколко идеи по темата.

Те лекуват и студа, и стреса, и скуката... Нещо повече: вдигат адреналина и оставят незабравими, бели спомени.Ето и за какво говорим:

Телемарк ски

Този спорт става популярен още през 1800 г. На пръв поглед телемарк ските приличат на тези за алпийско каране, но между двата стила има някои съществени разлики.

Една от тях е, че при спускането с телемарк ски ходилата не са напълно прилепнали към дъските. Автоматите все така ги държат, но им разрешават да се движат по всяко време и без никакъв проблем. Това позволява доста повече и по-свободни движения, както и по-елегантни завои. Последните, както може да се убедите сами, са и доста трудни за изпълнение.

Екипировка

Може да ползвате ски за алпийско спускане, както и да откриете специално изработени такива за телемарк. Дъските тук обикновено са по-къси, така че не се учудвайте. Най-хубавото нещо на този спорт е, че развива способността да балансираш, докато задната част на ходилото се отлепя от ската.

За кого е?

За напреднали скиори, които имат нужда от ново предизвикателство и за всички фенове на зимните спортове. Имайки предвид сериозната трудност на телемарк карането, то не е подходящо за малки деца.

Мини ски спускане (ски блейдове)

Те са два пъти по-малки от обичайните ски. Всъщност са интересна комбинация между ски и сноуборд, лесни са за каране и не изискват кой знае колко сериозна подготовка или специална екипировка.

Този спорт е по-скоро забавен и не развива толкова много дисциплината и техниката.

За кого е?

За тези, които предпочитат сноуборда пред ските, но изпитват известни затруднения с практикуването на първото.


Кайт ски спускане

Много прилича на каране на водни ски, с тази разлика, че се случва на снега, а задвижващата сила на скиора е парашут.

Нужни са ви няколко урока, за да свикнете с кайта и да използвате тежестта на тялото си правилно, с цел контрол на посоката.

Широки пространства, равнини или езерни области са най-добрите места за практикуване на този спорт. Може да ползвате и обикновени ски, но определено няма как да започнете без кайт.

За кого е?

За пристрастени към ските и към екстремните спортове.

Коментари
Помогни повече българи да спортуват
Добави място за спортуване Досега добавени - 2701
Гласувай!
Места за спортуване
Препоръчани
Най-четени
Айкидо клуб "Славия"  13 |
5
Тенис клуб "Про Спорт"  11 |
5
Derida  Dance Center  17 |
4.83
Виж всички препоръчани места за спортуване