България
Избери друг град
Търси по карта
Търси по Спорт

Тайната на красотата е... сънят

Прочитания: 639  2
15.12.2010 13:12 по статията работи: Петя Дикова

Качествената почивка прави хората по-привлекателни

Със сигурност сте чували, че тайните на доброто здраве, младостта и красотата се крият в една съвсем проста формула - редовен спорт и правилно хранене.

Обаче и най-запалените фенове на тази максима знаят, че има още един компонент с огромна роля в горното уравнение и това е качественият сън.

Е, това вече е доказано, при това на научно ниво. Специалисти от Каролиснкия институт в Швеция, един от най-големите медицински университети в Европа, смятат, че достатъчният сън е най-добрият трик за красота.

Те са установили, че онези, които спят по осем часа на ден, са по-привлекателни, съобщава британският "Дейли Мейл".

В експеримента участвали млади хора, които били снимани два пъти – след нормално наспиване и след не особено продължителен сън. Всяка снимка била оценявана по скала на привлекателността от публика от 10 човека. Познайте кой спечелил в състезанието – разбира се, по-свежите лица на снимките.

Длъжни сме да уточним, че по време на изследването на жените било забранено да слагат грим. За двете фотосесии косите им били спуснати, защото това по-принцип се възприема за доста по-привлекателно от противоположния пол.

Първата нощ участниците прекарали в домовете си и получили инструкции да си легнат в 23.00 часа, като навият алармата на будилника за 7 сутрината. На втората им било разрешено да спят малко повече от 5 часа и, за да не си откраднат още малко сън, били преместени в лаборатория. Резултатът? Изглеждали много по-зле след втората нощ.

Изследването показва, че когато се лишават от сън, хората наистина стават по-малко привлекателни, отколкото когато са си починали. Изписаната на лицето умора се свързва с представата за болест и е отблъскаваща за околните.

Въпреки че тезата за съня и красотата често се възприема като мит, тестът доказва, че наспиването  значително подобрява и освежава визията.

От друга страна се смята, че здравословният сън намалява образуването на бръчки по лицето и врата. Това е така, защото когато спим, мускулите на лицето са максимално отпуснати за продължителен период от време.

Така че нищо не ви пречи да изпробвате "сънната" терапия още днес, нали?

Коментари
Помогни повече българи да спортуват
Добави място за спортуване Досега добавени - 2701
Гласувай!
Места за спортуване
Препоръчани
Най-четени
ДЮФК Национал 1  4 |
4.5
 Pretty Dance Hall  4 |
3.6
Flowin Bulgaria |
5
Виж всички препоръчани места за спортуване