България
Избери друг град
Търси по карта
Търси по Спорт

Маслото от лавандула гони тревожността

Прочитания: 56067
14.09.2017 10:09 по статията работи: Sportuvai.bg

Помага и при безсъние

Лавандуловото етерично масло се използва традиционно за ароматерапия и при производството на парфюми. В различни видове козметика се съчетава отлично със съставки като кедрово дърво, бор, градински чай, здравец и индийско орехче.

Маслото се извлича предимно от цветовете на лавандулата чрез парна дестилация. То има свойството да премахва нервното напрежение, да облекчава болката, да дезинфекцира кожата. Също така подобрява кръвообращението и намалява дихателните проблеми. Латинското наименование на лавандулата е "lavare", което означава "измивам". Кои са най-големите ползи на лавандуловото масло за здравето?

То е природно средство за лечение на безсъние. Проучвания при пациенти в старческа възраст показват, че сънят им става по-редовен след като заменят медикаментите си за безсъние с ароматерапия с лавандулово масло поставено непосредствено до леглото.

Ароматът на лавандулата има успокояващо действие. Терапия с масло гони далеч нервите и тревожността. Тя се препоръчва при лечение на мигрена, главоболие, депресия, нервно напрежение и емоционален стрес. Освен това увеличава умствената активност. Според едно от изследванията за положителния ефект на лавандуловото масло, хората, които вдишват по-често аромата на лавандула или розмарин, имат по-малки нива на стрес и тревожност, както и повишаване на когнитивните функции. 

Коментари
Помогни повече българи да спортуват
Добави място за спортуване Досега добавени - 2701
Гласувай!
Места за спортуване
Препоръчани
Най-четени
 Pretty Dance Hall  4 |
3.6
Flowin Bulgaria |
5
Фитнес и спа център - Pulse 1  47 |
3.38
Виж всички препоръчани места за спортуване